Afbeelding

Tabletonderwijs en “21e Century Skills”

Roois nieuws
OBS de Springplank vindt het belangrijk om mee te gaan met de veranderende maatschappij, daarom kijken we gericht naar innovaties en bekijken we waar hier kansen liggen voor onze kinderen. Als onderzoekende school willen we ons blijven verwonderen en ontwikkelen, zodat de kinderen vaardigheden ontwikkelen die ze in de toekomst nodig hebben.

In de huidige maatschappij is het belangrijk om mee te gaan met de veranderende omgeving.
De kinderen die nu op school zitten, zijn “digital natives”. Ze zijn opgegroeid in een digitale wereld met internet en communicatiemogelijkheden op elk denkbaar digitaal apparaat. Vandaar dat De Springplank het belangrijk vindt om de kinderen bewust te maken van de mogelijkheden en de gevaren hiervan.

Een mooie kans voor ons is het werken met “Snappet”, een tablet als digitaal werkboek voor elk kind. Dit heeft veel voordelen, zo krijgen de kinderen meteen feedback op het gemaakte werk, worden de gegevens van elk kind geanalyseerd en kunnen de leerkrachten leerlingen specifieker begeleiden.
Tabletonderwijs is een nieuwe vorm van leren die geschikt is om het individueel talent van elk kind te ontwikkelen.

We willen de kinderen vaardigheden meegeven die van belang zijn voor de toekomst.
Hierin staat het aanpakgedrag centraal. Er is veel aandacht voor de vaardigheden en met als gevolg meer leerwinst. Ook dit heeft te maken met de veranderende maatschappij. Wij zijn ons ervan bewust dat veel kinderen van nu later een baan krijgen die nu nog niet bestaat. Als school vinden we het onze taak om te kijken naar mogelijkheden om de kinderen hierop voor te bereiden. De eerste stappen zijn gemaakt door bij aardrijkskunde thematisch te gaan werken met “21e Century Skills”. Hierbij willen we kinderen vaardigheden aanleren die ze in de toekomst zeker nodig zullen hebben, zoals samenwerken, organiseren, kennisconstructie, gebruik van ICT bij het leren leren, probleemoplossend denken, creativiteit en planmatig leren werken.

In de toekomst willen we het onderwijs breder zien dan binnen de bestaande muren. Dankzij dit concept kunnen we beter inspelen op de onderwijsbehoeften van een kind en kunnen we ons onderwijs nog meer diepgang te geven. De eerste stap hiertoe is al gezet door het gebruik van de tablets en het vernieuwend werken bij aardrijkskunde. Door een open houding aan te nemen ten opzichte van deze veranderingen, sluit het onderwijs aan bij wat er in de toekomst van het kind verwacht wordt. In de komende Mooi Rooi krant wordt meer verteld over hoe je een goede basis legt voor de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.obs-despringplank.nl