Vuurwerk afsteken

Roois nieuws
Het einde van het jaar nadert weer. Voor jongeren een tijd van spanning en verwachtingen. Hierbij hoort ook vuurwerk afsteken. Vuurwerk is mooi, feestelijk en spannend, maar soms hinderlijk en gevaarlijk. In dit artikel een aantal zaken op een rij. Er zijn een aantal regels veranderd!

Als je vuurwerk gaat afsteken mag dat alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur ’s nachts! Je mag vuurwerk dit jaar alleen kopen op 29, 30 en 31 december. Je moet 16 jaar of ouder zijn om vuurwerk te kopen; voor wat zwaarder vuurwerk geldt zelfs 18 jaar. Je mag alleen vuurwerk kopen met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Alleen erkende winkels mogen vuurwerk verkopen. Vuurwerk uit het buitenland is illegaal. Je mag niet stunten of andere gevaarlijke dingen doen met vuurwerk.

De tips:
Maak zelf nooit vuurwerk, Steek alleen vuurwerk af met toestemming van je ouders of verzorgers, Stop geen vuurwerk in een fles, Let op je kleding. Draag geen stoffen zoals nylon. Deze stoffen zijn zeer brandgevaarlijk, Let op de windrichting, Kapot vuurwerk NOOIT opnieuw afsteken, Doe niet stoer met vuurwerk, Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk, Richt NOOIT vuurwerk op andere mensen of dieren, Gebruik een verzwaarde fles of pvc buis om vuurwerk in te zetten, Gebruik een aansteeklont, Steek het vuurwerk alleen buiten af, Steek vuurwerk nooit uit de hand af, Laat oud vuurwerk liggen. Probeer het niet opnieuw af te steken, Ook weigeraars dus niet opnieuw afsteken!
Sterretjes worden ook wel kindervuurwerk of koud vuur genoemd. Maar dat is onzin! Koud vuur bestaat niet, dus ook sterretjes zijn gevaarlijk: Het brandende deel heeft een temperatuur van 1500 graden Celsius. Voor alle regels kijk op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk