Eerste maïscross in Sint-Oedenrode

Roois nieuws
Het is 1 maart 1964, Sint-Oedenrode maakt zich op voor de eerste internationale motorcrosswedstrijd van Europa. Vressel, het prachtig beboste gebied met vennen en heide, vormt het toneel voor een parcours waarop de 250 en 500cc-toppers zich zullen meten aan elkaar.

Wanneer de eerste manche wordt verreden onder het oog van 10.000 toeschouwers, verpulvert Broer Dirkx de tegenstand van zijn landgenoten Jo Heyboer, Albert de Wit en zijn Belgische tegenstrevers. Alles duidt erop dat het een mooie middag voor de Nederlandse motorsport gaat worden. Echter, met de start van de tweede manche gaat het mis. Broer Dirkx komt ten val en het publiek dient zijn hoop op onze overgebleven landgenoten te vestigen. Helaas is het verzet van de Belgen zo sterk dat de eerste internationale motorcrosswedstrijd van Europa de boeken in zal gaan als een overwinning voor de Belgen. Frans Slechten en Willy Baeten vormen het 1-2tje voor België. In het dagklassement eindigt Jo Heyboer op een keurige derde plaats.
Vijftig jaar later, het is zondag 23 november. De motorcross is terug in Sint-Oedenrode. MC de Ganghouwers, vooral een vriendenclub met passie voor de motorcross, houdt de eerste Maisplakcross in Sint-Oedenrode. Ditmaal zal de Vlagheide het decor vormen voor een crossevenement voor jong en oud. Diverse klassen als de brommers, hobbyrijders en startbewijshouders zullen strijden om de ereplaatsen in zowel het dagklassement en het eindklassement in het Maiscross-kampioenschap. Ook nu hopen ze op een groot publiek zoals in 1964. Iedereen mag genieten van dit gratis en geweldige spektakel. In de feesttent is er muziek (DJ) en zijn er diverse lekkernijen als erwtensoep, broodjes worst of een lekker koud pilsje. Daarnaast zal de frituurkraam natuurlijk niet ontbreken. Een spektakel voor jong en oud, dat wil je niet missen