Tuin 'De Stal' een klein Roois paradijsje

Roois nieuws
Er zijn maar weinig mensen in Sint-Oedenrode die tuin 'De Stal' aan de Stekelbrem kennen. Toch is het misschien wel een van de meest bijzondere plaatsen in Sint-Oedenrode. Rien van den Hurk heeft de afgelopen decenia het voormalige weiland omgebouwd tot een prachtige tuin. Hij geniet er elke dag van, maar stelt iedereen in de gelegenheid om ervan te genieten.

Verscholen achter de struiken aan de Stekelbrem ligt een klein paradijsje. Tuin 'De Stal' is een verzameling van kleine tuintjes die bij elkaar zo'n hectare groot zijn. “Het is zeker vijfendertig jaar geleden dat ik met de aanleg van de tuinen ben begonnen”, vertelt Rien van den Hurk. Hij is de eigenaar van de tuinen en werkt er nog elke dag met veel plezier.

“Aanvankelijk kwamen we hier met mijn ouders en de hele familie elke week bij elkaar. In het begin was er alleen een paardenweitje en een kippenren. Ik heb toen een vijver gegraven, zodat de kinderen konden vissen. Langzaam maar zeker werd de tuin steeds groter en de kippenren kleiner', vervolgt Van den Hurk. “In de loop van de jaren maakte ik steeds meer kamertjes. Ooit was dat één kamer per jaar, maar het duurde ook wel eens drie jaar voor een kamertje klaar was. Uitbreiden is er tegenwoordig niet meer bij, want de tuinen zijn volgens Rien klaar. Het belangrijkste is nu dat alles netjes wordt onderhouden.

Als je door de tuinen loopt vraag je je af waar Rien al zijn inspiratie vandaan haalde om zoveel verschillende tuinen in te richten. Hij is daar dan ook eerlijk in als je het hem vraagt. “Ik heb samen met mijn vrouw veel tuinen bekeken daar deden we onze ideeën op. Maar”, zo vertelt Rien stellig, we heb nooit iets gekopieerd, Ik maakte een foto in mijn hoofd en daar ging ik mee aan de slag. Bouwtekeningen had ik niet nodig”.

Tuin 'De Stal' is in de zomer elke middag open. Rien vraagt wel 2,50 euro als een kleine entree van de bezoekers. Niet om er rijk van te worden, maar wel als een bijdrage in de kosten die hij moet maken om de tuinen te onderhouden. “Het onderhoud doe ik niet alleen, dat lukt me niet meer op mijn leeftijd, maar gelukkig zijn er vrijwilligers die me daarbij helpen”, zo sluit Rien genietend vanaf zijn eigen terras af.

Website: www.tuindestal.nl

Kijk hier naar het bijbehorende filmpje >>>>>