Zwijnsbergen: op en top Roois onder de rook van Breugel

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Het buurtschap Zwijnsbergen ligt in het zuidelijkste puntje van de gemeente Sint-Oedenrode. Toch voelen de inwoners van Zwijnsbergen zich op en top Rooienaar en dat ondanks dat zij maar op een steenworp afstand van Breugel wonen. Voor de laatste uitgave van Mooi in de Buurt voor de zomervakantie bezocht DeMooiRooiKrant de plaats waar de Dommel onze gemeente binnen stroomt.

Het lijkt wel of heel het buurtschap Zwijnsbergen is aangeschoven. Waar we in andere wijken en buurten vaak met vier tot zes mensen aan tafel zaten, zitten er in het clubhuis van de buurt maar liefst dertien mensen aan tafel. “Ik heb gewoon veel mensen gebeld en ze hadden allemaal zin om te komen”, zegt Wilma Verhagen. Dat enthousiasme zegt iets over de verbondenheid in het buurtschap.

Een straat die een buurtschap werd
Eigenlijk is Zwijnsbergen een straat op Vressel, maar de mensen die ten zuiden van de Vresselse Akkers wonen kunnen zich aansluiten bij de buurtvereniging Zwijnsbergen. Net als op zoveel plaatsen in het buitengebied zijn ook op Zwijnsbergen de laatste jaren veel burgers komen wonen. Toch is er hier nog steeds een groot aantal boerenbedrijven actief. Aardbeien en prei doen het door beregening en met de hulp van kunstmest goed op de van oorsprong slechte landbouwgrond op de hoge gronden naast de Dommel.

Noud Daniëls woont al zijn hele leven op Zwijnsbergen. Hij werd er in 1930 geboren en is er altijd gebleven. Net zoals alle plaatsen heeft ook in Zwijnsbergen de tijd niet stil gestaan. De pomp in de keuken heeft plaats gemaakt voor de waterleiding en het houtvuur om te koken is al lang vervangen door het gasfornuis of de inductiekookplaten. Toch kwam de vernieuwing niet vanzelf. “Voor de aanleg van het elektrische net hebben we, volgens mij, dertig jaar lang baatbelasting betaald”, vertelt Daniëls.

Sociale leven speelt zich af in Breugel
Zwijnsbergen ligt zo dicht bij Breugel, dat de mensen die er wonen voor hun dagelijkse boodschappen, de school en de kerk helemaal op onze zuidelijke buurgemeente zijn georiënteerd. “Eigenlijk gaat iedereen hier in Breugel naar school en ook gaan we in Breugel naar de kerk, maar sinds dat we één Odaparochie hebben zit daar wel iets Roois in”. Ondanks dat Nijnsel dichter bij Zwijnsbergen ligt dan Sint-Oedenrode, voelen de mensen op Zwijnsbergen zich meer Rooienaar dan Nijnselnaar. Sterker nog, eigenlijk hebben de meeste mensen op Zwijnsbergen helemaal niets met Nijnsel. “We voelen ons Rooienaar, maar ons sociale leven speelt zich af in Breugel en de dagelijkse boodschappen doen we in Son”, zegt Martien Verhagen. “Onze kinderen gaan ook in Breugel sporten, voetbal en korfbal gebeurt daar. We pakken onze pot bier bij de Zwaan in Son”.

Son wilde het hier helemaal vol bouwen
Dat het sociale leven van Zwijnsbergen zich in Breugel afspeelt, wil niet zeggen dat ze bestuurlijk ook maar iets met de gemeente Son en Breugel hebben. Dat bleek wel toen enkele jaren geleden de gemeente Son en Breugel het plan opvatte om Zwijnsbergen te annexeren om er een nieuwe woonwijk te bouwen. “De burgemeester van Son en Breugel was beslist niet blij met mij”, vertelt Wilma Verhagen. “Samen met een paar mensen uit Breugel hebben wij met succes geprotesteerd tegen de voorgenomen annexatie. Het kan toch niet waar zijn dat het Dommeldal helemaal vol wordt gebouwd met huizen”.

Stel je voor dat we stadsmensen worden
Ook na de fusie die er aan komt met Schijndel en Veghel, willen ze op Zwijnsbergen Roois blijven. “Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of we bij Schijndel, Veghel of Rooi horen. Als we maar niet bij Son en Breugel komen, want dan zijn we over een paar jaar Eindhoven. Stel je voor dat wij nog stadsmensen worden”, zegt Elly van den Heuvel, die tegenover Wilma aan tafel zit.

Ondanks alles blijft Zwijnsbergen een buurtschap zoals alle andere buurten en wijken in Sint-Oedenrode. Het buurtschap heeft een actieve buurtvereniging met een eigen clubhuis. En gedurende het jaar zijn er veel activiteiten om het gevoel van saamhorigheid onder elkaar te versterken. Een van de hoogtepunten is de jaarvergadering, dan stroomt het clubhuis aan de Vresselseweg vol. De noodzakelijke dingen worden dan met elkaar besproken om daarna snel over te gaan naar een gezellige afronding van de vergadering. Natuurlijk weet tegen het einde van het jaar de Sint ook Zwijnsbergen te vinden. Maar ook voor de oudere jeugd organiseert de buurtvereniging activiteiten, zoals bijvoorbeeld gourmetten. Naar een goede Brabantse gewoonte wordt er in de wintermaanden samen gekaart en in de zomer is er natuurlijk de fietstocht voor de buurt.

Ondanks dat Zwijnsbergen een heel mooi stukje Sint-Oedenrode is, zijn er nauwelijks toeristische activiteiten. Het Vressels bos en de Vresselse Hut zijn wel plaatsen die toeristen trekken, maar op Zwijnsbergen zelf is eigenlijk niet zoveel te doen. Alleen dan dat er veel mensen van en naar Son door het buurtschap fietsen.

Je kunt beter in Breugel op een kruispunt gaan liggen
De bijzondere plaats in de gemeente van Zwijnsbergen blijft toch de rode draad van het gesprek van de Zwijnsbergers. Zo heeft Zwijnsbergen, in tegenstelling tot de rest van Sint-Oedenrode het kengetal 0499 en dat brengt ook weer op zijn eigen manier hinder met zich mee. “Als je hier snel een ambulance nodig hebt, kun je beter in Breugel op een kruising gaan liggen, dan dat je 112 belt”, zegt Marie-Anne van den Heuvel. Adri Verhagen vult haar aan, “dat komt door het kengetal. Als we hier 112 bellen worden we met de meldkamer in Eindhoven verbonden, terwijl we als Roois buurtschap eigenlijk in Den Bosch moeten zijn. Maar dat geldt alleen als je met de vaste lijn belt, want als je met een mobiele telefoon belt, dan kunnen ze schijnbaar wel precies zien dat we nog steeds in Rooi zijn”.