Beste Brabantse tonprater aller tijden komt weer naar Rooi

Roois nieuws
De echte Rooise Klompenkletsgangers kennen hem door en door: Berry Knapen. De beste tonprater die Brabant ooit gehad heeft. Is dat overdreven? Nee hoor, zeker niet. Knapen is namelijk de enige kletsmajoor die de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen drie keer achter elkaar wist te winnen. Sterker nog, hij won hem twee maal drie keer achter elkaar. DeMooiRooiKrant wilde wel eens spreken met deze grappenmaker.

Je hebt wel eens vaker opgetreden in Sint-Oedenrode. Wat vind je van de Klompenklets?
“Leuke, echt hartstikke leuk. In Rooi hangt altijd een goede en gezellige sfeer. De organisatie heeft het er altijd goed voor elkaar. Sinds 1,5 jaar ben ik betrokken bij een tonpraterscollectief. We geven tips aan organisaties van toernooien en tonpraatevenementen. Ook Klompenklets hebben we al eens tips gegeven. Daar doen ze altijd iets mee en dat is heel positief.”

Je bent fulltime tonprater. Hoe zit je leven eruit?
“Ik noem me eigenlijk eerder beroepsartiest. In de wintermaanden ben ik vooral bezig met tonpraten. De rest van het jaar ga ik door het leven als straatartiest. Ik treed veel op tijdens festivals en andere evenementen. Dan speel ik een soort Mr. Bean-achtig typetje.”

Hoe kom je als tonprater aan je inspiratie?
“Heel gek, maar als ik naar mezelf uitzend dat ik een idee moet hebben dan komt dat vanzelf. Dan valt het ineens uit de lucht. Volgende week speel ik voor de eerste keer mijn nieuwe typetje als konijnenfokker. Laatst was ik bij de Gentse feesten en toen kwam dat idee ineens in me op, zonder aanleiding. Op dit moment heb ik zo’n acht karakters die ik zonder problemen kan spelen.”

Zit daar een favoriet tussen?
“Nee, eigenlijk niet. Ik vind ze allemaal even leuk.”

Je bent al zes keer Zuid-Nederlandse Kampioen. Wat is je geheim?
“Een echt geheim is het niet, maar mijn sterke punt is denk ik dat de grappen ook gaan over het thema wat ik uitbeeld.”

Berry Knapen heet iedereen van harte welkom tijdens de Rooise Klompenklets! Heeft u nog geen kaarten? Bestel ze dan snel bij zalencentrum De Beurs en beleef een geweldige avond!