Het nieuwe jaar start met online hulp in welzijn

Roois nieuws
Op 2 januari gaat www.jouwhulponline.nl van de Lumens Groep live. Chatten of mailen met een hulpverlener? Eventueel volledig anoniem? Zelftests uitvoeren, online een training volgen of een programma op maat doorlopen? Vanaf 2 januari 2013 kan dat allemaal bij Welzijn Eindhoven en DommelRegio (beiden onderdeel van de Lumens Groep). Inwoners uit Eindhoven en omliggende gemeenten kunnen terecht op de nieuwe site. In samenwerking met Kwadraad Hulp Online, een ervaren online hulpverlener, ontwikkelde de Lumens Groep een eigen online platform voor hulpverlening.

Regie bij de klant
De klant bepaalt zelf hoe, waar en wanneer hij geholpen wil worden. Chat, e-mail, een online programma op maat, zelfs anoniem. Lumens is in de buurt en ook vanuit huis en buiten kantoortijden bereikbaar. Er wordt al maanden gewerkt aan deze nieuwe vorm van hulpverlening door verschillende medewerkers van de Lumens Groep. Mensen kunnen straks terecht met vragen over hun financiën, relaties, opvoeden, wetten en regels. Er komen ook speciale chatspreekuren over deze onderwerpen.

Online hulpverlening kan juist vaak persoonlijk worden. Mensen zijn eerder geneigd meer te “vertellen”. En het schrijven van een e-mail maakt vaak voor henzelf helder waar het knelt. De online hulp van de Lumens Groep gaat nog een stapje verder, klanten krijgen zelfs een eigen online dossier in beheer met Mijnplanonline. Ook voor de medewerkers van de Lumens Groep ligt hier een mooie uitdaging voor 2013.

De ervaring van Kwadraad: “Online hulp biedt een aanvulling op het bestaande aanbod van maatschappelijk werk. We bereiken doelgroepen die niet bij reguliere hulpverlening aankomen (40%): mensen die in eigen omgeving, op eigen tempo en in eigen tijd hulp willen.” Vanaf 2 januari kiezen klanten zelf of ze online, offline of gecombineerd (blended) worden geholpen.