Met de OV-chipkaart in de Rooise buurtbus

Roois nieuws
Met ingang van volgende week zijn de twee buurtbussen van Sint-Oedenrode voorzien van een chipapparaat. Hiermee komt een einde aan de strippenkaarten van 10 en 4 ritten. Passagiers moeten voortaan betalen met hun ov-chipkaart. Bij het in- en uitstappen houden zij de kaart tegen dit apparaat; automatisch wordt het ritbedrag afgeschreven van het tegoed dat op de chipkaart staat. De kaartjes van € 1,80 en € 1,10 voor enkele reizen blijven tot 6 april 2013 verkrijgbaar.
Wie een strippenkaart heeft kan daarmee tot 6 april 2013 reizen.
Het apparaat laat meteen zien of de aangeboden ov-chipkaart geldig is. Is de kaart niet geldig dan moet de passagier een kaartje van € 3,50 kopen.

Kinderen gratis mee
Betalende reizigers mogen vanaf 1 januari 2013 per persoon 2 kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis meenemen. Dit geldt voor iedereen die reist met een OV-chipkaart of een Dalurendagkaartje. Kinderen tot 4 jaar reizen altijd gratis!

Soorten chipkaarten
Er zijn 2 soorten OV-chipkaarten:
- Anonieme OV-chipkaart.
Is het meest geschikt voor wie weinig reist.
- Persoonlijke OV-chipkaart.
Deze chipkaart kost eenmalig € 7,50 en is 5 jaar geldig. Op de kaart staan de naam en pasfoto van de houder. Voor wie regelmatig met het openbaar vervoer reist, is deze kaart geschikt. Hij biedt ook de mogelijkheid voor het opladen van andere aantrekkelijke reisproducten.
Kortingen
Leeftijdskorting
Bij kinderen van 4 t/m 11 jaar en 65+ers wordt op de persoonlijke OV-chipkaart automatisch de leeftijdskorting van 34% gezet. Het apparaat in de bus leest dit ook automatisch en verrekent de korting in de ritprijs.
Jongeren van 12 t/m 18 jaar krijgen 34% korting als zij reizen met de persoonlijke OV-chipkaart
Dalkorting
Iedereen met een persoonlijke OV-chipkaart kan voor € 10,90 per jaar een korting van 40% kopen, die geldig is op werkdagen na 09.00 uur, in het weekend en op nationale feestdagen de hele dag. Deze korting geldt voor alle bussen van Arriva in Noord-Brabant.
Let op:
Wie een kaart heeft met 34% korting én 40% krijgt maximaal 60% korting en niet 74%.
- Jeugdabonnement, voor € 81,70* per maand.
Onbeperkt reizen met de bus in heel Brabant voor 12 t/m 18 jarigen (niet geldig in het nachtvervoer)
Alle chipkaarten kunnen aangeschaft worden bij een van de vele oplaadpunten. Deze zijn te vinden op de website www.ov-chipkaart.nl/adresvinder voor een locatie bij jou in de buurt. De reisproducten zijn tevens te bestellen in de webwinkel op www.ov-chipkaart.nl, waarna ze bij een ophaalmachine op de OV-chipkaart kunnen worden geladen.
In Sint-Oedenrode zijn ophaal- en oplaadpunten bij:
* Albert Heijn
* Primera
* CIGO

Berekening van de ritprijzen
In Brabant gelden de volgende tarieven voor het reizen op saldo:
- Instaptarief : € 4,00. Dit bedrag is landelijk vastgesteld en wordt na de rit, bij het uitchecken, verrekend met de ritprijs.
- Basistarief : € 0,86. Een landelijk vastgesteld tarief per rit. Indien u binnen 35 minuten overstapt, betaal je niet opnieuw dit bedrag.
- Kilometer-tarief : € 0,137 (=13,7 cent) Dit is een Brabants tarief, voor elke km die je reist in de provincie Noord-Brabant betaalt dit per km.

Buskaartjes
Naast de OV-chipkaart zijn er ook nog kaartjes te koop:

- Enkel ritkaartje van € 3,50. Te koop in de bus en is geldig voor één enkele rit, dus zonder overstap.
- Dalurendagkaartje van € 5,50. Dit kaartje is nieuw. Hiermee kan men in Noord-Brabant de hele dag onbeperkt reizen met de bussen van Arriva en Veolia Transport. De kaart is niet geldig in de bussen van Hermes, Zuidoost-Brabant. Het Dalurendagkaartje is geldig op werkdagen ná 9.00 uur en in het weekend en op nationale feestdagen de hele dag. De kaart is verkrijgbaar vanaf 20 januari 2013.
- Nachtbuskaartje, € 5,00
In de Nightliner en de Uitbus reis je met het nachtbuskaartje.

Meer informatie
De ov-chipwijzer is een handig online hulpmiddel voor een advies op maat voor de kaart en het reisproduct dat het beste bij je past. Deze geeft een advies over kaart en productsoort op basis van je persoonlijke situatie, reisgebied, reisgedrag en huidige kaartsoort.

Voorbeelden van reizen met de Rooise buurtbus.

Enkele reis Odendael - NS-Station Best
Enkel kaartje € 3,50
Anonieme OV-chipkaart € 2,35
Persoonlijke kaart € 2,35
Persoonlijke kaart met leeftijdskorting € 1,55
Persoonlijke kaart met leeftijd- en dalurenkorting € 0,94

Enkele reis Odendael - NS-Station Boxtel
Enkel kaartje € 3,50
Anonieme OV-chipkaart € 2,76
Persoonlijke kaart € 2,76
Persoonlijke kaart met leeftijdskorting € 1,82
Persoonlijke kaart met leeftijd- en dalurenkorting € 1,11

De 34 vrijwillige chauffeurs van de Rooise buurtbus zullen er weer alles aan doen om de passagiers veilig naar hun bestemde plaats te vervoeren.

Het bestuur van Buurtbusvereniging Sint-Oedenrode