Vet, recycle het!

Roois nieuws
De tijden van feestelijkheden en lekker eten breken weer aan. Bakken en braden hoort bij Kerst en Oud & Nieuw. De landelijke campagne ‘Vet: recycle het’ vraagt in dit kader aandacht voor het gebruikte vet. Een goed moment voor een stukje milieubewustwording, vindt ook Waterschap De Dommel. De campagne vraagt iedereen het gebruikte (frituur)vet niet door gootsteen of toilet te spoelen, maar weer in te leveren in de winkel (gele containers) of bij de milieustraat. Maar er komen nog meer mogelijkheden: net als voor oud papier, batterijen en kleding kunt u in de toekomst ook bij sportclubs of andere verenigingen terecht. In ’s-Hertogenbosch, Rosmalen en Engelen kunt u dit jaar al bij verschillende verenigingen terecht.

Vet levert verenigingen geld op
De campagne ‘Vet: recycle het’ is een actie van alle afvalstoffendiensten van gemeenten en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën. In Amsterdam en ’s-Hertogenbosch krijgt de campagne extra aandacht. In de gemeente ’s-Hertogenbosch doen elf verenigingen mee.* De verenigingen gaan € 0,35 per liter ingezameld vet verdienen voor de clubkas.

In Nederland staan bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten gele containers. Lever gebruikt frituurvet in bij een van deze inzamelpunten bij u in de buurt. Doe gebruikt frituurvet in een afgesloten fles in de gele container.

Gebruikt vet wordt biobrandstof
Het hele jaar door halen de rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel vet uit het rioolwater. De kosten die daar mee gemoeid zijn bedragen circa € 2,80 per liter. Het frituurvet dat u in de winkel koopt kost u slechts circa € 1,40 per liter. Het verwerken van vet via het recyclesysteem met de gele containers kost de maatschappij veel minder.
Van het vet wordt biobrandstof gemaakt met behulp van een vergistingsproces.

http://www.vetrecyclehet.nl/