Beelden in Beeld

Roois nieuws
Verbintenissen

Sinds het ontstaan van de Kunststichting Sint-Oedenrode in 1993 zijn er in het Rooise vele kunstwerken geplaatst en hebben vele kunstprojecten vorm gekregen. De vrijwillige inzet van haar bestuursleden hebben dit mogelijk gemaakt. De Levende Steen op het Cathalijnepad illustreert de berg als behouder van water en de relatie tot het vloeibaar zijn in de kern van de steen. Een bron die daar zorgvuldig wordt bewaard. Zo is de kunststichting de mecenas van de Rooise kunst. Een stichting die ook iets bewaart. En bewaakt. Een publiek geheim; de rijke culturele geschiedenis van Sint-Oedenrode.

De gerealiseerde kunstwerken slaan een brug. Beklinken een verbintenis met Sint-Oedenrode. Met haar verleden én toekomst. Met haar cultuur én natuur. Met haar inwoners; binnen en buiten de kom én in de kleine dorpskernen. Middels deze columns zijn deze verbintenissen geïllustreerd. Naar de oppervlakte gebracht. Voor de één een introductie. Voor de ander meer verdieping.

Verleden. De schrijdende danseres met tamboerijn staat op een locatie waarop van elke Rooienaar voetstappen staan. Een locatie waar oude Rooise tradities voortleven en nieuwe zich ontwikkelen. De Markt. De Oda Munt laat de vinder letterlijk en figuurlijk de geschiedenis van Sint-Oedenrode 'voelen'. Aanraken. Zoekt en gij zult vinden.

Toekomst. Park de Kienehoef, een plek waar de Rooienaar zich ontspant. Vlakbij de plek waar in de toekomst weer van een vers kopje koffie kan worden genoten staat de Ketel van Sint-Oedenrode. De roep van de 'ketel' voor de inwoners is gehoord. Off Side laat in Eerschotsestraat zien dat een onooglijk stukje Rooi boven zichzelf kan uitstijgen. Zichzelf kan overwinnen. Door kan groeien. Op kan bloeien. Dat Rooi toekomst biedt.

Cultuur. Bij de Medaillons komt het rijke culturele verleden van haar inwoners van diverse pluimage naar boven. Deze gebeeldhouwde reliëfs zijn samengeklonken in een route door verschillende tijdlagen. Al wandelend kan ervaren worden dat deze architectonische sporen in het landschap elk seizoen een ander stadslandschap tonen. Licht en Verloren Stad laat dit specifiek zien in het Rooise Neulpark. Elk moment van de dag, week, maand, jaar schijnt een ander licht op het culturele Rooise landschap.

Natuur. Alom aanwezig in Sint-Oedenrode. Niet voor niets eens de groenste stad van Europa. Carroussel toont dat kunst en natuur volledig kunnen samensmelten. Cirkelend op de rotonde van de Hertog Hendrikstraat laat dit kunstwerk zien dat het jaarrond mooier wordt. Langs de Dommel, bovenop de Uitkijktoren, zweeft men boven het Rooise landschap. Hier wordt de natuur in een ander perspectief ervaren. En creëert elk jaargetijde een andere openbaring.

Inwoners. Odendael zorgt en ontzorgt voor de inwoners van Sint-Oedenrode. Zelfs het ontheemde kunstwerk El Consuelo heeft hier een nieuw plekje gekregen om zijn (eeuwige) dag te slijten. De Beelden voor Boskant omarmen elkaar en daarmee symbolisch de inwoners van Rooi. Een meer dan passend bedankje voor de liefde van de Rooienaar voor de natuur en cultuur om hen heen.

Verbintenissen. De vele kunstwerken die in en rond Sint-Oedenrode te vinden zijn, laten zien dat kunst verbindt. Via een netwerk van kunstroutes kan het Rooise culturele en natuurlijke erfgoed worden ervaren. Hier kan de inwoner zich bewust worden van de verschillende lagen van betekenis van het Rooise cultuur- en natuurlandschap. Al wandelend. Al fietsend. Al doende wordt een connectie gemaakt. Tussen Rooi en de Rooienaar. Tussen de stad en zijn inwoner. Kunst als intermediair.

Marjolein Jacobs

Kunststichting Sint-Oedenrode
www.kunstinsint-oedenrode.nl