Donkere dagen voor het Martinushuis

Roois nieuws
De zinsnede 'donkere dagen voor Kerstmis' krijgt in Rooi een heel nieuwe lading. De verkoop of marktconform verhuur van het Martinushuis en de Paulusgasthuisjes die als een donderwolk boven ons hangt, dreigt het hart uit ons dorp weg te rukken. De cententellers, zeggen dat behoud niet kan. Hun richting is al jaren duidelijk: het centrum van Rooi moet koste wat het kost overgelaten worden aan de commercie. Weg veelzijdigheid, foetsie levendigheid en aantrekkelijkheid, geen boodschap aan maatschappelijk erfgoed. Nee, leve de eenvormigheid van overal dezelfde winkels in overal dezelfde straten. Wel stadse allures met hoge, massieve gebouwen, maar geen historisch besef of verbondenheid met bestaande gebouwen uit de rijke Rooise historie.
De Werkgroep Martinushuis-Gemeenschapshuis blijft echter geloven dat mensen tot inkeer kunnen komen. Zelfs de vrek aller vrekken, Ebenezer Scrooge uit de kerstvertelling van Dickens, zag uiteindelijk het licht. Daarom willen we u allen, maar vooral de gemeenteraadsleden en het college van Sint-Oedenrode, deze kerstgedachte meegeven.

Een gemeenschapshuis kun je niet bouwen van stenen alleen. Dat ontstaat in de loop van de jaren, soms eeuwen, door mensen die hun weg ernaartoe vinden, zoals een pad ontstaat door de vele voeten die eroverheen lopen. Dit is een organisch proces, niet een proces dat je kunt managen of afdwingen. Het is ook met geen geld te betalen.
In het hart van Rooi hebben we gelukkig nog van deze unieke gebouwen. Gebouwen waarin generaties Rooienaren een gemeenschapsband hebben gesmeed. Dat is kostbaar erfgoed, niet alleen de buitenkant, maar vooral ook de binnenkant, de betekenis van het gebouw met de Bibliotheek, de Wereldwinkel en het Heem, die allemaal werken voor de Rooise gemeenschap. Deze gebouwen en functies vormen de lijn, die van het verleden door het heden ononderbroken naar de toekomst loopt en daarmee de identiteit van ons dorp bepaalt.
Het doel van de Werkgroep Martinushuis-Gemeenschapshuis is te voorkomen dat die historische en maatschappelijke 'rode draad' kapot gaat, dat voor een paar centen ons erfgoed verkwanseld en ons hart gebroken wordt. Opdat degenen die na ons komen niet hoeven te zeggen: Rooi is een dorp als alle andere; alleen aan het plaatsnaambordje kunnen we nog het verschil zien.

De kersttijd is een tijd van bezinning op het leven, de wereld om ons heen en onze verantwoordelijkheid daarvoor. Laten we dat dan ook doen, om te beginnen in Rooi.
Een goed kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

Werkgroep Martinushuis-Gemeenschapshuis