Burgers actief ingezet bij wijkcontroles

Roois nieuws
Preventieve controle
Verdeeld in drie groepen werd gekeken naar niet afgesloten woningen, schuren, poorten en auto's, zichtbare dure goederen in auto's en situaties waarmee bewoners het inbrekers wel erg makkelijk maken. In vijftien straten in de wijken werden diverse niet afgesloten garages aangetroffen, waarin de dure fietsen voor het grijpen stonden. In enkele openstaande auto's lagen portemonnees en laptops. Zo'n twintig bewoners werden aangesproken. Zij waren over het algemeen blij met de extra alertheid. De participerende burgervrijwilligers waren erg enthousiast en gaven aan bij een volgende controle zeker opnieuw van de partij te zijn.

Burgers mee op wijksurveillance
De politie zet geselecteerde burgervrijwilligers in bij surveillances in wijken, waar het inbraakcijfer hoog is of dat dreigt te worden. Onder supervisie van enkele politiemensen surveilleren zij te voet, op de fiets of misschien zittend op een bankje, zowel opvallend als onopvallend in een wijk. Hun primaire taak is het signaleren van inbraakgevoelige situaties bij woningen en herkennen van verdachte situaties. Zij weten welke auto niet in de straat thuishoort of wie er misschien op vakantie is. De burgersurveillanten staan in directe verbinding met politiemensen in de buurt.

Alles uit de kast
De aanpak van woninginbraken is al vele jaren een van de speerpunten van de politie. Alle inspanningen ten spijt blijft het aantal woninginbraken stijgen. In de opsporing wordt alles uit de kast getrokken om inbrekers achter de tralies te krijgen. Daarbij proberen we de burgers zoveel mogelijk te informeren en bewust te maken van hun eigen, zeer belangrijke rol als het gaat om het voorkomen van woninginbraken. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor auto-inbraken. Enkele jaren geleden startten we met het houden van wijkcontroles, waarbij al het in- en uitgaande verkeer van die wijk werd gecontroleerd. Al snel gingen gemeentelijke preventiemedewerkers en burgervrijwilligers ons daarbij helpen. Met name die actieve wijkbewoners spelen een grote rol bij het wijzen hun buurtgenoten op die eigen verantwoordelijkheid.

Oproep aan inwoners
De politie doet ook een oproep aan alle inwoners om mee te helpen bij het voorkomen van woning- en auto-inbraken. Bewoners worden opgeroepen verdachte personen, vreemde auto’s of situaties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 112. Daarnaast kunnen burgers preventieve maatregelen nemen zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning of auto goed afgesloten achterlaten. Voor tips en informatie over het offensief in de strijd tegen woninginbrekers kunt u terecht op de speciale webpagina, of volg ons op Twitter: www.twitter.com/Tegeninbrekers .