Schijndel/Rooi eerste stap naar megafusie Meierijgemeenten

Roois nieuws
De colleges van B en W van Boxtel, Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Vught zijn het deze week eens geworden over een voorstel voor verdergaande samenwerking binnen de Meierij. Aan de gemeenteraden van Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught wordt gevraagd om een samenwerkingsplan voor te bereiden voor een ambtelijke fusie. De raden van Sint-Oedenrode en Schijndel wordt voorgesteld om een visie op te ontwikkelen op hun samenwerking en een bestuurlijke fusie. Daarnaast wordt een visie ontwikkeld op samenwerking met andere gemeenten binnen de Meierij. De raden zullen in de maanden januari / februari 2013 hierover vergaderen en een standpunt innemen.

Standpunt gezamenlijke gemeenteraden
In een gezamenlijke vergadering op 19 november zijn de zes gemeenteraden bijeengekomen en waren unaniem positief over de noodzaak tot nadere samenwerking. Wel werd opgemerkt dat er tempo gemaakt moet worden en duidelijkheid moet worden gegeven over de vraag hoe de samenwerking vorm gegeven wordt. Gevraagd is om de gemeenteraden zo snel mogelijk een raadsvoorstel voor te leggen, zodat de colleges van Burgemeester en Wethouders met een concrete bestuursopdracht aan een vervolg kunnen gaan werken.

Raadsvoorstel
De wijze waarop dat moet gebeuren is nog ongewis, zo bleek al eerder uit de discussienotitie “Wij van de Meierij”. De verschillen in standpunten worden ook in het raadsvoorstel tot uitdrukking gebracht.
Het te ontwikkelen samenwerkingsplan zal concrete uitspraken doen over de vraag welke gemeenten tot zeer vergaande samenwerking zullen komen, in welke tijdsplanning en op welke wijze en welke momenten de gemeenteraden besluiten hierover zullen nemen.
De raden van Schijndel en Sint-Oedenrode wordt voorgesteld om een visie te laten ontwikkelen op hun samenwerking voor een bestuurlijke fusie op termijn, en ook samen een visie te geven op de samenwerking met de overige Meierijgemeenten.
De zes Meierijgemeenten beseffen dat ze niet op een eiland zitten. Ze spreken daarom uit dat de huidige bestaande samenwerkingsverbanden worden behouden en gerespecteerd. Verwacht wordt dat de colleges uiterlijk in juni 2013 hun plan(nen) van aanpak aan de raden kunnen aanbieden.
De discussienotitie “wij van de Meierij” en het voorstel aan de gezamenlijke gemeenteraden staat op www.sint-oedenrode.nl.