‘Bouwen is en blijft een mooi vak’

Roois nieuws
Na een dienstverband van 43 jaar bij Bouwbedrijf Gebr. Van Stiphout draait uitvoerder Cor Markgraaf donderdag voor de laatste zijn bouwkeet op slot. “Het is mooi geweest. Ik denk niet dat ik me ga vervelen”, lacht de sympathieke Rooienaar.

“Afgelopen zondagavond zat ik samen met mijn vrouw op de bank. Toen realiseerde ik me eigenlijk pas dat mijn dagen er voortaan heel anders uit gaan zien: nooit meer om zes uur ’s ochtends op staan en nooit meer om half acht de bouwplaats openen. Vrijdagavond heb ik het officiële afscheid bij Pan en Cook en dan ben ik zaterdag officieel met de VUT. Ik moet eerlijk zeggen dat het vooruitzicht me niet benauwd, Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen. Ik wandel en fiets graag, ik speel bij showkorps de Brabantband, waar ik ook voorzitter ben en ik denk dat ik weer muziekles ga nemen.”

Handen uit de mouwen
In februari 1970 begon Cor als timmerman bij Van Stiphout. “Mijn eerste project was in Boskant aan de Berkstraat. Daarna ben ik bij Ahrend in het onderhoud terecht gekomen en zo ben ik langzaam aan naar de rol van uitvoerder gegroeid. Ik ben wel iemand die graag de handen uit de mouwen steekt, dus tot de laatste dag zal ik overal nog even meehelpen. Helemaal uit het vizier zal Van Stiphout niet gaan want mijn vrouw en zoon zijn ook werkzaam binnen het bedrijf.”

Veranderingen
De afgelopen jaren heeft Cor veel zien veranderen in de bouw. Waar vroeger alles met pen en papier ging, heeft de computer nu ook een belangrijke plaats gekregen. “Ik kan niet al te best met dat ding overweg”, bekent Cor met een glimlach. Dat de bouw nu in zwaar weer zit heeft ook wel zijn weerslag. “Zo erg als het nu is, heb ik nog niet eerder meegemaakt. In de jaren ‘80 hadden we ook een crisis maar die duurde niet zo lang. Het personeel is blij dat er nog steeds voldoende werk is. Maar het is niet goed voor ons vakgebied. Ik denk niet dat jongeren op dit moment snel voor een opleiding in de bouw zullen kiezen. Dat is jammer: want over 5 tot 10 jaar zal er een tekort zijn aan echte ambachtsmensen. De bouw is en blijft een mooi vak. Wat ik het mooiste vind, is dat het met een stuk grond begint, waar nog niets staat. Je krijgt een tekening in je hand en daarmee kun je aan de slag en binnen driekwart jaar staat er een pand dat klaar is voor gebruik.”

Verbonden
Cor bewaart goede herinneringen aan zijn tijd bij Van Stiphout. “Als ik had gewild, had ik best ergens anders kunnen gaan werken. Maar ik voel me verbonden met het bedrijf, omdat ik er vanaf het begin af aan werk. Ik heb laatst een lijst gepakt met alle projecten waar ik op heb gewerkt: Blijkt dat ik heb meegewerkt aan de bouw van half Sint-Oedenrode: wijken als de Kienehoef, Vogelenzang en Heikant heb ik allemaal zien ontstaan. Er zijn twee projecten waar ik speciale herinneringen aan heb, dat is de bouw van het bedrijfspand van Van Stiphout op De Kampen en het appartementencomplex aan de Sluisstraat in Veghel. Dat was qua vorm en materialen echt een uitdaging.”