Martinushuis behouden voor de gemeenschap, én bezuinigen, het kan!

Roois nieuws
Tijdens de raadsvergadering van 25 november is het besluit over verkoop van het Martinushuis weer vooruitgeschoven. Het College heeft van de Raad opdracht gekregen om, naast de mogelijkheden voor verkoop, ook de mogelijkheden voor verhuur (met 10 a 15% openbaar maatschappelijk) te onderzoeken.

Vooropgesteld: de Werkgroep Martinushuis - Gemeenschapshuis ziet weinig verschil tussen verkoop en verhuur. Bij commerciële verhuur blijft het pand weliswaar van de gemeente, maar heeft het geen gemeenschapsfunctie meer. Voor de vergadering van 25 november heeft de Werkgroep de raadsleden en het College een plan aangereikt dat een bijdrage levert aan tenminste twee doelen van het accommodatiebeleid: een betere invulling van bestaande accommodaties en een financiële bezuiniging. De bijdrage vanuit het Werkgroepplan voorziet in een bezuiniging van € 30.000 (een kleine 30% van de totale gemeentelijke bezuinigingstaakstelling). Dit plan voorziet niet alleen in een structurele bezuiniging, maar komt ook tegemoet aan de wens van het merendeel van de Rooienaren om het Martinushuis met de huidige functies te behouden.

voordelen
Door een betere invulling kunnen meer vierkante meters verhuurd en dus meer huuropbrengsten gerealiseerd worden. Met een goed beheersplan leveren, preventief gebouwenbeheer en afstemming tussen gebruikers, een optimale invulling en daardoor een aantrekkelijk gebouw in het centrum. Dit zou de huidige grote stroom bezoekers nog wel eens te boven kunnen gaan. Dit bezoekersaantal kan geen enkele commerciële invulling (behalve misschien een supermarkt of een discotheek) op de been brengen.
Commerciële onderverhuur van een klein deel van het Martinushuis helpt voor het verkrijgen van meer inkomsten. Een goed doordacht en uitgevoerd energieplan levert niet alleen grote financiële besparingen op, het betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. Een mooi gelegen, aantrekkelijk gebouw met een slim en goed ingevuld ruimtelijk plan, heeft ook aantrekkingskracht als vergader- en presentatieruimte voor bedrijven en instellingen, waarmee extra inkomsten gerealiseerd kunnen worden.
Het zou zomaar kunnen dat het Martinushuis binnen niet al te lange tijd op zijn minst geen kostenpost meer is voor de gemeente. Misschien wordt het in de toekomst wel een bron van inkomsten.

Natuurlijk brengt een nieuwe invulling ook investeringskosten met zich mee. Het energiebesparingsplan voor het gebouw geeft aan dat er investeringen gedaan moeten worden. Maar met investeringen kun je creatief omgaan, bijvoorbeeld door er Rooise burgers en bedrijven bij te betrekken. Nog afgezien daarvan zullen deze kosten zeker lager zijn dan de verbouwings- en verhuizingskosten die nodig zijn om de Bibliotheek naar Mariëndael te verplaatsen.

De Werkgroep biedt nogmaals aan om haar niet onaanzienlijke energie, kennis en gezond verstand in te zetten voor een goed plan, dat én het Martinushuis met zijn gemeenschapsfunctie behoudt voor het nageslacht én een stevige bijdrage kan leveren aan de bezuinigingen.
Het Martinushuis met functies als Bibliotheek, Wereldwinkel en Infopunt Erfgoed, aan te vullen met legio andere, draagt bij aan blijvend grote aantallen bezoekers in het centrum en levert daarmee een grote bijdrage aan de kwaliteiten die een dorp aantrekkelijk maken, zowel voor Rooise mensen als voor toeristen. Met het plan van de Werkgroep haalt de gemeente niet alleen een fors deel van de bezuinigingsdoelstelling binnen, maar zij krijgt ook nog eens minder beheerstaken. Het Martinushuis kan als ontmoetingsplaats voor ons ‘Rooienaren’ behouden blijven, nu en in de toekomst.