Afbeelding

IVN Wandeling en lezing over gallen

Roois nieuws Natuur en Milieu
Op woensdag 19 september organiseert het IVN Rooi een avondactiviteit die helemaal in het teken staat van gallen.
Gallen zijn abnormale uitroeiingen op planten, die worden veroorzaakt door andere organismen.

De veroorzakers kunnen dieren zijn zoals galwespen, galmuggen en galmijten,maar het kunnen bijvoorbeeld ook virussen zijn of schimmels. De meeste mensen kennen wel de galappeltjes op de eik, maar alleen al op de Nederlandse bomen en planten groeien honderden soorten gallen die er zeer verschillend uit kunnen zien. Bovendien hebben de veroorzakers van gallen vaak een zeer verrassende en bijzondere levenswijze.

De Rooise natuurgidsen zijn geen specialist op het gebied van gallen, maar ze willen graag als liefhebber ook anderen enthousiast maken voor deze bijzondere verschijnselen. Daarbij zal de nadruk worden gelegd op soorten die in de directe omgeving kunnen worden waargenomen en op de persoonlijke ervaringen met diverse gallen.
Eerst wordt gewandeld onder leiding van Rooise IVN-gidsen, waarbij aandacht wordt besteed aan allerlei soorten gallen die in de directe omgeving te zien zijn. Aansluitend vindt een presentatie plaats in het clubgebouw, waarbij diverse gallen getoond zullen worden en uitleg wordt gegeven over een aantal soorten en de levenswijze van de diverse veroorzakers van gallen.

Om 19:00 uur wordt verzameld bij het gebouw van Handboogschutterij Sint Antonius, aan de industrieweg 18 in Nijnsel. Vanaf daar vindt de gallenwandeling plaats tot ongeveer 20:15 uur. Vanaf 20:15 uur wordt in het gebouw van de handboogschutterij de presentatie gegeven door de natuurgidsen Peer van Bakel en Henri van Weert. Eventueel kunnen belangstellenden die niet meegaan met de wandeling ook alleen de presentatie bijwonen. De avondactiviteit zal tot plusminus 21:30 uur duren. Verdere inlichtingen: Natuurgids Henri van Weert, Tel: 06-29027765