Mooi zomerorgelconcert van organist Bert Becht

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Op zaterdagmiddag om 15.30 uur bespeelde organist Bert Becht het Smitsorgel. Na zijn toelichting op zijn programma, klom hij de torentrappen omhoog naar het koor en spoedig vulden zijn eerste volle orgelklanken de Martinuskerk.

Bert Becht: geboren in Bergen op Zoom in 1945. Naast en na de studies economie, marketing en later de masteropleiding bedrijfskunde heeft de muziek een belangrijke plaatsgevonden en ook behouden. Studies piano, kerkorgel, koordirectie en harmonieleer leidden in 1981 tot de bevoegdheid kerkmusicus. Daarmee werd een basis gelegd onder de inmiddels gegroeide praktijk van koorzanger, hulporganist en later koordirigent. De eerste 23 jaar in de Heilig Hartkerk in Bergen op Zoom.
Zijn maatschappelijke loopbaan ontwikkelde zich in verscheidene management- en directiefuncties in het bedrijfsleven, waarbij de kerkmuzikale activiteiten zich verplaatsten naar Tilburg, Hilvarenbeek en naar de regio ‘s-Hertogenbosch.

Het werd een kort maar bijzonder mooi muzikaal orgelconcert. Op zijn programma stond: “Toccata in C” en “Fughetta in C” beide van J. Pachelbel (1653-1706), “Voluntary in A” van een onbekende componist daarna “Wer nur den lieben Gott lasst walten” van Homilius, Bohm en Bach. Toen kwam “Sonate nr. 4 F-dur” van A. Lucchesi(1741-1801), “Cornet” van N. Lebeque(1631-1702) en het bekende “Komm heiliger Geist, Herr Gott” van A.N. Vetter (1666-1734) en tenslotte het Postludium (een muzikaal toetje) van A. Hesse.

Op 4 augustus komt organist Arjan Mooi en zal ook sopraan Margot Pagels begeleiden. Dus dat wordt ook weer mooi, dankzij de “Vriendenkring Smitsorgel”