Naar een festival? Oordoppen in!

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
We zitten op dit moment middenin het festivalseizoen. Harde muziek voert letterlijk en figuurlijk de boventoon. Is dat goed voor je oren? Natuurlijk niet, dat weet iedereen, maar niet iedereen voelt zich geroepen om er iets aan te doen. Daarom stijgt het aantal mensen met oorklachten explosief. Vooral onder de jeugd zijn er veel klachten.

'Oordoppen zijn ondingen!'
'Dan maar 10 jaar eerder doof'. Denk jij er ook zo over? Dan wordt het hoog tijd voor een update

De muziek wordt te zacht...
Op dancefeesten en concerten wil je je onderdompelen, je laten meevoeren door de zware bassen en galmende akkoorden. Met (goede) oordoppen lijkt er van die golf van muziek ineens weinig over. Natuurlijk, er gaan heel wat decibels af. Maar de beleving van volume is relatief. Als je je oordoppen een tijd inhoudt en dan uitdoet, zal je verbaasd zijn hoe ongelofelijk hard het normale geluid eigenlijk is. En ontdekken dat je misschien juist meer geniet met doppen in.

Ze vervormen het geluid...
Dat hangt af van het type oordop dat je kiest. De minste vervorming heb je met oordoppen met filters, die een 'vlakke demping' hebben. Dat betekent dat de verzwakking voor alle toonhoogtes even groot is. Al kan het zijn dat jij muziek juist mooier vindt als er wat meer lage tonen uitgefilterd zijn. Bij de duurdere oordoppen kun je vaak zelf een filter kiezen. Meestal zijn ze zo gemaakt dat je gesprekken juist beter kunt volgen.

Ze vallen uit of zitten niet lekker...
Ieder oor en iedere gehoorgang is anders. Als je gehoorbescherming niet blijft zitten, is er zeker een model dat je beter past. Lekker, dat is wat anders. Fabrikanten bieden allerlei modellen aan, hard en zacht, gevormd naar je oor of niet. Het fijnste zijn de oordoppen op maat, omdat ze precies passen in jouw gehoorgang. Verder blijft het vooral een kwestie van smaak en hoeveel geld je ervoor over hebt. En van wennen. Maar ja, een hoortoestel vanaf je 40e is ook wennen.

Je ziet er niet uit!...
Oordoppen voor concerten en feesten zijn vaak zo gemaakt dat ze zoveel mogelijk in je gehoorgang 'verdwijnen'. Andere zijn huidkleurig. Als je ze toch te opvallend vindt, bedenk dan dat ook veel DJ's doppen inhebben. (Bar)personeel moet ze zelfs dragen als de muziek te hard is. Jonge vormgevers in Eindhoven bedachten juist kleurige oordoppen. Het is maar wat je normaal vindt. Zie je er goed uit met de snoertjes van je MP3-speler uit je oren? Bron: www.oorcheck.nl