Afbeelding

Zwemster Elise Pennings op zoek naar de juiste balans

Roois nieuws Sport
Inge de Bruijn liet zichzelf filmen terwijl ze midden in de voorbereiding zat op de Olympische Spelen van Sydney. De beste zwemster die Nederland ooit gehad heeft, werd in Amerika helemaal afgebeuld door Paul Bergen, een wereldberoemde coach. Het was bijna onmenselijk. Een normaal mens was allang gebroken en ook De Bruijn ging er bijna aan onderdoor. Toch hield ze vol en iedereen weet waarin dat resulteerde. Elise Pennings (17) uit Sint-Oedenrode is tevens een groot zwemtalent. Op haar eigen manier heeft ze er ook alles voor over om zo goed mogelijk te worden. Wilskracht is alles en dat beseft ze maar al te goed.

Regelmatig komt Elise voorbij in DeMooiRooiKrant. In een eerder stadium omdat ze prijzen won voor de Rooise zwemvereniging ARGO, maar sinds ze werd gescout op het NK duurde het niet lang of ze zwom onder de vlag van Zeester/Meerval uit Uden. Talenten vanuit de hele regio zwemmen bij die club. Het gaat goed met Elise. Ze heeft het er goed naar haar zin. “Ik ben nu zo’n twee jaar vast bij Zeester/Meerval. Maar daarvoor was ik al drie jaar bekend met de club”, blikt de Rooise terug. “Op mijn 12e ben ik voor het eerst gescout. Ik werd uitgenodigd voor een training en zo groeide ik er langzaam in. ARGO miste ik niet echt, want bij Zeester/Meerval had ik al snel vriendinnen en ik wist dat het goed was om daar te zwemmen. Ik kon er namelijk beter worden.”

Elise en haar team zwemmen in de Hoofdklasse. Hoger kan niet in Nederland. Ze lag niet voor niets al eens in dezelfde serie als Ranomi Kromowidjojo. Dat houdt logischerwijs in dat er flink getraind moet worden. Het talent trekt zeven dagen per week naar Uden om te trainen. Het vergt heel veel tijd en energie. Hoe combineert ze dat met school? Elise: “Ik ben vaak om 16.30 uur thuis. Om 17.00 uur stap ik in de auto naar het trainen. In dat half uurtje eet ik en maak ik snel wat huiswerk. En dat iedere dag. Op vrijdagavond en zaterdagochtend trainen we in Eindhoven. Als ik dan ’s middags thuis kom heb ik nog tijd om huiswerk te maken.” Natuurlijk moet ze daarom hopen op een coulante schoolleiding, want wat als ze op vrijdag moet vertrekken voor een groot toernooi ver weg? “Gelukkig houdt het Elde steeds meer rekening met me”, glimlacht Elise. “Als ik het goed doe, zijn ze flexibeler. Gelukkig kan ik het allemaal combineren. Zwemmen zie ik als ontspanning, maar school is ook belangrijk. Ik wil het allebei volhouden, ook als ik straks ga studeren.”

Als topsporter is Elise gewend om zichzelf doelen te stellen. De sprintster zwom op het afgelopen NK de 100m vrij onder de magische minuut en haalde goud met de estafetteploeg. “Ik probeer nu altijd met de NK’s mee te doen en zoveel mogelijk pr’s (persoonlijke records) te zwemmen”, zegt de jongedame resoluut. Ze weet dat haar beste tijd nog moet komen. Jongens van haar leeftijd zwemmen nog bij de jeugd, maar omdat vrouwen al vroeger ontwikkeld zijn moeten ze al snel met de dames mee doen. “Samen met de trainer ben ik nog op zoek naar de juiste balans. Normaal train ik dus zeven á acht keer per week, maar vlak voor de laatste Brabantse Kampioenschappen was ik half ziek en had ik maar vier keer getraind. Ik zwom alleen maar pr’s! We zijn nu aan het kijken hoe dat komt. In ieder geval is het zeker dat ik iets meer aan krachttraining mag gaan doen.”
Elise en haar collega- zwemsters zitten constant in een proces om sneller, sterker en technisch beter te worden. Ze leren veel van de videoanalyse die zo nu en dan in Eindhoven gemaakt wordt. Elise: “Zo kunnen de trainers zien wat je moet veranderen. Soms kan dat iets kleins zijn, bijvoorbeeld hoe je je hand moet houden. Door de camerabeelden krijgen we veel tips.” Op de vraag wat er beter kan, hoeft de waterrat niet lang na te denken. Ze weet waar haar verbeterpunten liggen. “Mijn onderwaterfase moet beter. Mijn benen hebben wel kracht genoeg, maar mijn ‘vlinderbenen’ moet ik ontwikkelen. Daar ben ik nu hard mee bezig.” Haar moeder knikt instemmend. “Kracht in haar benen heeft ze inderdaad genoeg”, zegt ze. “Dat zag ik al tijdens het babyzwemmen.”
Elise heeft nu een welverdiende vakantie. In oktober maakt ze haar opwachting tijdens het NK in Amsterdam. Aanstaande 23 september doet de Rooise mee aan het Nederlands Estafettekampioenschap.