Heemnatuurgroep: wandeling Eerdse Bergen - Vlagheide

Roois nieuws Natuur en Milieu
Woensdagavond 4 juli maken we een wandeling door Eerdse Bergen - Vlagheide. De Eerdse Bergen zijn een restant van een historische, lange, door de natuur gevormde duinenrij. Het begin ervan lag aan de Dommel nabij Wolfswinkel en strekte zich uit via de voormalige Everse Bergen en Koevering naar de voormalige en beruchte D’n Berg in Schijndel, ongeveer waar tegenwoordig Industrieterreinen Duin 1 en 2 zijn. De duinenrij eindigde in een langgerekte zandtong waar, op de punt daarvan de Schijndelse Sint-Servatiuskerk is gebouwd.

Het stuifzandgebied van de Eerdse Bergen is met eikenhakhout vastgelegd. In de loop der jaren is het voor een deel afgegraven. Het restant is nog 9 hectare.Er zijn eeuwenoude grillig gevormde eikenstobben te vinden. Ook groeit er de zeldzame Eikvaren. Middenin het gebied ligt een interessant heideveldje.

Het vertrek voor deze zomeravondwandeling is om 19.00 uur vanaf de markt. Parkeren doen we langs de berm van Vlagheide, gelegen tussen de plas van Fam. Gloudemans en het buurtschap De Kuilen. Iedereen, dus ook niét leden, zijn als vanouds van harte welkom.