Natuurexcursie naar de “Moerputten” bij ’s-Hertogenbosch

Roois nieuws Natuur en Milieu
De Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode organiseert een natuurexcursie naar de Moerputten gelegen nabij ’s-Hertogenbosch op zondag 3 juni. Het vertrek is om 9.00 uur vanaf de markt te Sint-Oedenrode, vandaar gaan we carpoolen naar ’s-Hertogenbosch.

De Moerputten is een natuurgebied ter grootte van 120 ha en eigendom van SSB. De naam geeft aan dat het een nat gebied is. Het gebied is een van de weinige overgebleven laagveenmoerassen in onze provincie. De Moerputten bestaat uit veel verschillende terreintypes. Zo zijn er hooilanden, enkele blauwgraslanden, rietvelden, moerassen, open water en wilgenstruwelen te vinden. Nagenoeg alle stadia van een verlandend laagveengebied komen hier voor. Er zijn talrijke zogenaamde legakkers.
Door de lage ligging heeft vroeger een sterke veenvorming plaatsgevonden. Blijkbaar was het veen dik genoeg om te worden ontgonnen. Zo ontstonden twee plassen: de Lange Putten, waarover nu de grote Moerputtenbrug ligt, en een kleinere, de Moerput. Sporen van deze veen-ontginning zijn nog in het landschap te zien.

Het gebied heeft een rijke maar kwetsbare flora en fauna. Men ziet er reeën, vossen en roofvogels, zoals de buizerd. Ook zijn in het gebied enkele vlindersoorten uitgezet. Op de pijlers van de brug zijn korstmossen, bladmossen en muur- en steenbreekvarens te vinden. Verder is er een bijzondere flora te zien met o.a. addertong en spaanse ruiter.

Prominent aanwezig in de Moerputten is de 600 meter lange spoorbrug, die een onderdeel was van de Langstraatspoorlijn. ( in de volksmond ook wel het Halve Zolenlijntje genoemd, omdat er voornamelijk leer en aanverwante artikelen over dit spoor werden vervoerd). Is sinds 1972 nier meer in gebruik en sindsdien ernstig in verval geraakt. In 2010 is de brug opnieuw gerestaureerd en op 18 mei 2011 werd de brug weer geopend voor wandelaars. Er zijn 3 wandelroutes uitgezet door Staatsbosbeheer.

Interesse in deze bijzondere natuurexcursie komt dan naar de markt en ga mee. Iedereen is van harte welkom. Zorg wel voor stevig schoeisel en als het nodig regenkleding.