Informatiepanelen op Sint-Martinuskerkhof

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
De afgelopen jaren heeft Heemkundige Kring De Oude Vrijheid op diverse historische locaties en monumentale panden binnen onze gemeente informatiepanelen geplaatst. Ook op deze manier wil de vereniging bijdragen aan versterking van de Rooise identiteit en aan verbreding van de kennis over de historie van ons dorp.

Aan deze serie panelen worden er twee toegevoegd die bezoekers van het Sint-Martinuskerkhof informeren over het monumentale karakter van deze begraafplaats. Het Sint-Martinuskerkhof dat dateert uit 1854 en nog zijn oorspronkelijke aanleg heeft behouden, is namelijk één van de rijksmonumenten die de Gemeente Sint-Oedenrode rijk is. Het kerkhof dat in zijn opzet gebaseerd is op het kruis, heeft drie kunstmatige heuvels: op het eind van de middenpad de rijk met beelden versierde Calvarieberg, aan weerszijden van het dwarspad de eeuwenoude Sint-Odaheuvel en links de Sint-Martinusheuvel, vernoemd naar de patronen van respectievelijk de Sint-Maartenskerk in Eerschot en de voormalige Sint-Odakerk in Rode.

Op het kerkhof bevinden zich diverse levensgrote, zandstenen heiligenbeelden uit circa 1860/1870. Verder zijn er een groot aantal bijzondere grafmonumenten, waaronder ook enkele uit de beginjaren van dit kerkhof. Op vrijdag 30 maart aanstaande worden deze informatiepanelen officieel aan het bestuur van de Heilige-Odaparochie overgedragen.
De onthulling en overdracht van deze informatiepanelen vindt plaats om 16.00 uur bij de hoofdingang van het Sint-Martinuskerkhof. De vervaardiging van deze panelen is mogelijk geworden dankzij sponsoring door Rabobank Sint-Oedenrode Schijndel.