Afbeelding

Jan Ebbenn exposeert met natuurfoto’s in Odendael

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Voor de tweede keer in zijn carrière exposeert fotograaf Jan Ebbenn in Odendael. Twee jaar geleden liet hij een verzameling van zijn werken zien. Deze keer wil hij van 8 januari t/m 18 maart graag zijn natuurfoto’s aan belangstellenden exposeren. Op 8 januari vindt de opening van de tentoonstelling plaats. Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom.

Jan Ebbenn is een bekend figuur in Rooi. Als er iets te beleven valt, loopt Jan er rond met zijn camera. Hij maakt foto’s voor DeMooiRooiKrant en MooiRooi.nl, maar hij gaat ook heel vaak voor zichzelf op pad. Dan trekt hij de natuur in om de meest mooie plaatsjes te schieten. Zo mooi dat iedereen zal zeggen: ‘Jan, wa hedde gij skôn foto’s gemakt’.

Hoe ben je met fotografie in aanraking gekomen?
“Het is 25 jaar geleden begonnen met vliegtuig spotten. Met een paar mensen trokken we er op uit om foto’s te maken van vliegtuigen. Als er dan even geen vliegtuigen over kwamen, ging ik foto’s maken van vogels. Dat werd verslavend en zo ben ik steeds meer de natuurfotografie ingerold. In de begintijd heb ik me als fotograaf ontwikkeld. Ik ging vaak naar seminars en volgde cursussen. Van Henk Siertsema leerde ik veel over de vogels. Hij is namelijk vogelonderzoeker.”

Wat is de mooiste plek om foto’s te maken?
“Dat is bij de Oostvaardersplassen en op de Veluwe. Daar zijn allerlei verschillende biotopen te vinden. Er huizen heel veel verschillende vogels en insecten. Daarbij is het allebei heel groot, dus je kunt alle kanten op. De meeste natuurfoto’s maak ik in Nederland. Verder ben ik al eens in Schotland, Denemarken, Spanje en Duitsland geweest. De mooiste foto’s die ik heb gemaakt zijn die van een Zeerarend (in Duitsland) en van een Papegaaiduiker (in Engeland). Ook deze foto’s zijn op de tentoonstelling te zien.”

Waarom ga je weer exposeren in Odendael?
“Ik ben een van de eerste geweest die daar ooit ging exposeren. Toen kreeg ik veel goede reacties, aangezien er veel publiek komt. Daarbij doe ik het speciaal voor de bewoners van Odendael. Ik wil hen de kans bieden om mooie foto’s te zien.”

Kunnen mensen vragen stellen over de foto’s?
“Dat kan zeker tijdens de opening. Allereerst geef ik een diapresentatie. Daarna mag iedereen rond lopen om te kijken, zowel boven als beneden. Ondertussen zorgt zanger Rob van Goethem voor de muziek. Iedereen is welkom om te komen kijken.”