Winterwandeling rond “Oud Meer” in Son

Roois nieuws Natuur en Milieu
De Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode heeft op zondag 18 december een winterwandeling rond het “Oud Meer” in Son.

De wandeling door dit natuurgebied, dat eigendom is van de gemeente Son, werd in erfpacht gegeven aan Staats Bos Beheer, dat het beheer over dit 400 ha grote gebied uitvoert. Het natuurgebied bestaat in hoofdzaak uit aangeplant grove dennenbossen, ook enig loofbos is er te vinden, verder heide, zandstuifduinen en een ven “Oud Meer”. Het gebied bevindt zich op de Midden-Brabantse dekzandrug.

Rond dit meer loopt een wandelroute, die mooi afwisselend is. Je hebt tijdens deze wandeling mooi zicht op het Oud Meer, dat door uitwaaiing tot aan de leemlaag is ontstaan. Het is nu omringd door heide, zomereik, pijpenstrootje en zandduinen. Er is nu rond dit ven 40 ha omheind met schrikdraad. Sinds oktober grazen er 2 Aberdeen- Argus koeien, ze helpen het heidegebied rond de plas open te houden.

Dit jaar heeft SBB er grootschalig kap uitgevoerd om licht en lucht in de bossen te brengen.
Interesse in een frisse wandeling rond dit ven kom dan naar de markt in Sint-Oedenrode, het vertrek is daar om 9.00 uur. Vandaar carpoolen naar Son. Zorg bij slecht en koud weer voor laarzen, regen- en warme kleding. De bedoeling is om rond 12.00 uur weer in Rooi te zijn.