Afbeelding

Chippen van honden vanaf 2012 verplicht

Roois nieuws Natuur en Milieu
Alle honden die vanaf 2012 worden geboren, moeten verplicht een chip krijgen. De gegevens van de eigenaar worden opgeslagen in een databank.

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Bleker (EL&I) om misstanden in de hondenfokkerij en -handel tegen te gaan en het welzijn van honden te verbeteren. Het kabinet geeft met de maatregel gehoor aan het verzoek van veel partijen.

Om verschillende problemen in de handel met honden te bestrijden, is het belangrijk te weten waar honden vandaan komen. Vanaf het voorjaar van 2012 is daarom elke eigenaar verplicht zijn hond binnen 7 weken na geboorte te laten chippen. De eigenaar moet onder meer zijn naam, adres en woonplaats registreren.

Met deze gegevens kunnen toezichthouders nagaan of iemand bedrijfsmatig handelt in honden. Bij een mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten hond is met de chip de eigenaar op te sporen.

Het besluit gaat in het voorjaar van 2012 in. Het ontwerpbesluit gaat voor advies naar de Raad van State en moet worden gemeld bij de Europese Commissie