Afbeelding

Buurtpreventieproject laakt mentale instelling ambtenaren

Roois nieuws Gemeentenieuws
Een jaar geleden startte in de wijk ‘de Rooise Zoom’ een buurtpreventieproject in de vorm van een pilot. Na een evaluatie blijkt het buurtpreventieteam tevreden over de samenwerking met de politie en Wovesto. In mindere mate zijn ze content over de medewerking van de gemeente. Hoewel ze hen dankbaar zijn voor de start van de pilot en ze de inzet van de burgemeester prijzen, laken ze de mentale instelling van enkele ambtenaren.

In het evaluatierapport van buurtpreventieteam ‘de Rooise Zoom’ staat dat de ambtelijke organisatie van Sint-Oedenrode fysiek en mentaal onvoldoende voorbereid was en is op signalen die voortkomen uit het functioneren van buurtpreventie in de brede betekenis, die De Rooise Zoom hieraan geeft. Namelijk ‘instandhouding en waar nodig verbetering van de leefbaarheid en het wooncomfort in de wijk.’ Het ambtelijk apparaat weet volgens het preventieteam onvoldoende om te gaan met burgerparticipatie. Zo hebben de burgers bij een aantal praktische zaken 3 tot 6 maanden moeten wachten op een reactie. De gevaarlijke situatie van spelende jongeren op de daken van de oeverwalwoningen heeft zelfs meer dan één jaar geduurd.

Het team constateerde dat de mentale attitude van (sommige) ambtenaren tegenover signalen die burgers afgeven, is van een formele en defensieve aard. Volgens hen wordt onvoldoende rekening gehouden met verschillen tussen theorie en praktijk. Het buurtpreventieteam hoopt dat dit signaal bijdraagt aan de verbetering van de verhouding tussen de burgers en de gemeente.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn ze al op de hoogte van de onvrede. Burgemeester Maas gaat binnenkort het gesprek aan met het Buurtpreventieteam.