Afbeelding

NIJNSEL: "Samen tegen inbrekers"

Roois nieuws 112 berichten
Nijnsel - De aanpak van woninginbraken is al vele jaren een van de topspeerpunten van de regiopolitie Brabant-Noord. Maar omdat de politie het niet alleen kan proberen we de burgers zoveel mogelijk te informeren en bewust te maken van hun eigen, zeer belangrijke rol als het gaat om het voorkomen van woninginbraken.

Enkele jaren geleden startten we met het houden van wijkcontroles, waarbij al het in- en uitgaande verkeer van die wijk wordt gecontroleerd. Al snel gingen gemeentelijke preventiemedewerkers en burgervrijwilligers ons daarbij helpen. Met name die actieve wijkbewoners spelen een grote rol bij het wijzen van hun buurtgenoten op die eigen verantwoordelijkheid.

Controle Nijnsel
De politie in Sint-Oedenrode hield woensdagavond een controle in het dorp Nijnsel. Samen met 12 politiemensen surveilleren 4 burgervrijwilligers en een medewerkers van de gemeente te voet, met de auto en op de fiets door de wijk. Zij waren er zowel opvallend als onopvallend. Hun primaire taak was het signaleren van inbraakgevoelige situaties bij woningen en herken-nen van verdachte situaties. Zij weten welke auto niet in de straat thuishoort of wie er misschien op vakantie is. De burgersurveillanten zijn gekoppeld aan of staan in directe verbinding met politiemensen in de buurt.

Inbraken in deze wijk
In de maand september werden in Nijnsel meerdere woninginbraken gepleegd. In het hele jaar 2010 zijn er eveneens diverse woninginbraken gepleegd.

De politie kijkt terug op een geslaagde actie. De reacties waren positief. Wel viel op dat een groot aantal bewoners toch nog onvoorzichtig is. Bij de controle van ruim 180 woningen in Nijnsel viel op dat het inbrekers soms wel heel makkelijk wordt gemaakt. Zo waren 5 woningen niet afgesloten waarvan de bewoners niet thuis waren. Tevens waren er diverse woningen niet afgesloten waarbij de bewoners niet door hadden dat hun woning via de achterzijde werd betreden. Daarnaast waren veel poorten, schuren en garages niet afgesloten en bleken bewoners achter de woning slechte verlichting te hebben. Deze zaken zijn met de bewoners besproken.

Oproep aan inwoners
De politie doet ook een oproep aan alle inwoners om mee te helpen bij het voorkomen van woninginbraken. Bewoners worden opgeroepen verdachte personen, vreemde auto’s of situa-ties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 112.
Daarnaast kunnen burgers preventieve maatregelen nemen zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als zij weggaan. Voor tips en informatie over het offensief in de strijd tegen woninginbrekers kunt u terecht op de speciale website www.samentegeninbrekers.nl
Afbeelding