Afbeelding

Jonge kinderen aan de slag met eigen brandveiligheid

Roois nieuws Brandweer / Sint-Oedenrode
Jonge kinderen van zes tot negen jaar staan dit jaar centraal in de brandpreventiecampagne van Brandweer Brabant-Noord. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst worden de kinderen gestimuleerd om samen met hun ouders de brandveiligheid thuis te bekijken. Met de campagne wil de brandweer bereiken dan ouders met hun kinderen goed kijken hoe ze het beste kunnen reageren op een brand.

Na het ontstaan van een brand is er nog maar korte tijd om een huis veilig te verlaten. Uit recent onderzoek blijkt dat in een modern ingericht huis na gemiddeld 3 minuten de brand en rookontwikkeling al zo heftig is dat bewoners niet meer zelfstandig het huis kunnen verlaten. Reden te meer voor ouders om met hun kinderen na te denken en te bespreken wat ze moeten doen als er onverwacht toch een brand uitbreekt.

Gedurende de maand oktober bezoeken brandweervrijwilligers met een brandweerauto de groepen drie, vier en vijf van de basisscholen in de regio om de campagne onder de aandacht te brengen. De kinderen krijgen een vragenlijst in spelvorm mee waarmee ze al spelenderwijs met hun ouders aan de slag kunnen gaan. Hierbij kunnen de kinderen en hun ouders ook de website www.professorblussemans.nl raadplegen voor handige tips en toelichtingen.

Na alle vragen te hebben beantwoord of opdrachten te hebben uitgevoerd kan het huis “brandschoon” worden genoemd. Om dit aan iedereen te laten zien krijgen de kinderen een poster die ze voor het raam mogen hangen. Ook kunnen de kinderen en hun ouders zich op de site registreren. Onder deze groep worden prijswinnaars geloot die samen met de brandweer een dag te gast zijn op een brandweertrainingscentrum. De kinderen en hun ouders krijgen dan een brandweercursus en gaan dan zelf meemaken hoe het is om met een brandblusser te spuiten of hoe moeilijk het is om in de rook je weg te vinden.

Alle scholen in de regio zijn uitgenodigd om aan dit project deel te nemen. Heeft u de brandweer op de school van uw kinderen gemist dan kunt u ook direct naar de site www.professorblussemans.nl  gaan om de vragen en opdrachten uit te voeren.