Afbeelding

Lobby voor klomp op UNESCO erfgoedlijst

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
Vandaag vond in de Beurs de 84e klompenbeurs plaats. Hoewel er iets minder inschrijvingen waren dan vorig jaar streden nu ook weer tientallen klompenmakers voor de zilveren effer en de zilveren klomp. Duidelijk was dat de klomp nog steeds erg wordt gekoesterd door een bepaalde groep mensen in ons land. Toch nog niet genoeg volgens burgemeester Maas en gastspreker Gerry van Gerwen. Zij pleitten er namelijk voor om de klomp en de klompenbeurs een plekje te geven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

“In de hele wereld kennen ze ons land van de klompen en deze beurs is zelfs uniek, dus een plaatsje op de erfgoedlijst zou meer dan terecht zijn,” onderbouwde van Gerwen zijn mening. Burgemeester Maas deed daar nog een schepje bovenop. “We moeten de klomp de waarde geven die het verdient en samen in overleg gaan hoe we nog meer invulling kunnen geven aan het hele klompengebeuren. Het is een stuk cultureel erfgoed wat we goed moeten bewaren.”

De aanwezige klompenmakers in de zaal knikten instemmend. Ondertussen werd er overgegaan tot de prijsuitreiking. Burgemeester Maas kreeg de eer om als eerste de winnaar van de zilveren klomp bekend te maken. Achterhoeker Paul Nijhuis werd, net als vorig jaar, de winnaar. Helaas was hij zelf niet aanwezig om de prijs voor de beste machinaal gemaakte klompen in ontvangst te nemen. Ook de zilveren effer kreeg dezelfde kampioen. Ton Verheijen werd naar voren geroepen als fabrikant van de beste handgemaakte klompen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding