Levensverhalen van gewone mensen.

Roois nieuws Kunst en Cultuur
In het kader van de Maand van de Geschiedenis
Levensverhalen van gewone mensen uitgelicht

SINT-OEDENRODE - de Bibliotheek De Meierij locatie Sint-Oedenrode en Infopunt Erfgoed hebben in het kader van de Maand van de Geschiedenis Prof. Dr. Arnoud-Jan A. Bijsterveld uitgenodigd. Zijn lezing Ik en wij gaat o.a. over de identiteit van familie en over het belang van familieverhalen van gewone mensen.

De lezing begint om 20.00 uur in de bibliotheek en de entree bedraagt € 5,-. Leden van de bibliotheek en de Heemkundekring hebben gratis toegang. Plaatsen zijn te reserveren bij de bibliotheek, tel. 0413-472991 of email sintoedenrode@bibliotheekmeierij.nl  Ook op de avond zelf is het mogelijk een kaartje te kopen, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Bijzondere fotocollectie
Op de avond van de lezing is er in de bibliotheek tevens een bijzondere fotocollectie te zien. Het is de collectie van Bep (onlangs overleden) en Tiny van Lieshout, de grootste en meest geheime collectie van Rooi. Alleen daarvoor al dus de moeite waard om de lezing te bezoeken.
De twintigste eeuw als eeuw van het levensverhaal

Waarom verdienen herinneringen of brieven van gewone mensen het om in een boek te worden uitgegeven? Wat is het historische belang van de documentatie van het leven van gewone mensen in het recente verleden? Deze vragen staan centraal in de lezing, waarin aan de hand van actuele, vooral Noord-Brabantse voorbeelden van de ontsluiting en publicatie van egodocumenten en interviews (mondelinge geschiedschrijving) wordt duidelijk gemaakt hoe levensverhalen kunnen fungeren als een prisma: het gewone leven wordt een microkosmos waarin de kleine én grote gebeurtenissen en veranderingsprocessen van de twintigste eeuw zichtbaar worden.

Dagelijks leven
De traditionele geschiedschrijving verschaft door de beschrijving van grote trends weliswaar inzicht in die veranderingprocessen, maar laat niet zien wat deze betekenden voor het dagelijks leven van mensen van vlees en bloed, hoe ze deze ervoeren en erop reageerden. In deze lezing wordt ingegaan op de factoren die aan de recente hausse in levensverhalen ten grondslag liggen, op de betekenis die egodocumenten en mondelinge geschiedschrijving kunnen hebben, maar ook op de valkuilen en problemen van deze bronnen voor de (familie)geschiedenis.
De dagelijkse zorgen en genoegens van een Brabants echtpaar in de crisisjaren

In het najaar van 1931 ging de werkloze timmerman Noud Bijsterveld, die op 't Hout (gemeente Mierlo) woonde, werken in Maastricht. Zijn vrouw Doortje Bijsterveld-Nooyen bleef met twee kleine kinderen achter en zette de manufacturenzaak A. Bijsterveld-Nooyen aan de Helmondseweg voort. Doortje en Noud schreven elkaar trouw gedurende de twee maanden van scheiding. Hun brieven geven een intiem en levendig beeld van de dagelijkse zorgen en vreugden van gewone Brabanders in de crisisjaren. In deze lezing staat hun beleving van die moeilijke tijd centraal.

Activiteit Lezing Ik en wij door Prof. Dr. Arnoud-Jan Bijsterveld
Datum Woensdag 12 oktober 20.00 – 22.00 uur
Locatie de Bibliotheek De Meierij locatie Sint-Oedenrode, Markt 30
Entree € 5,- / gratis voor leden van de bibliotheek en de Heemkundekring