Afbeelding

De kerken gaan weer open

Religie

Sint-Oedenrode - Pastoor Van Aken mag het heuglijke nieuws brengen dat de kerken in de Heilige Odaparochie weer open gaan. Toch gaat dat niet zonder slag of stoot. Er zijn allerlei regels aan verbonden en door een brief aan alle parochianen maakt hij kenbaar hoe het bezoeken van een kerkdienst de komende tijd in zijn werk gaat.

Beste parochianen,

Wij hebben er lang naar uit gezien. Nu komt het moment dan eindelijk nabij. Met de versoepeling van de maatregelen mogen wij binnenkort weer naar de kerk! Wij hebben een moeilijke tijd beleefd waarin wij de sacramenten niet konden ontvangen en elkaar nauwelijks hebben kunnen zien. Dit verandert binnenkort! Rond hemelvaart heeft de Nederlandse bisschoppenconferentie een drietal protocollen vastgesteld om de anderhalve meterparochie vanaf 1 juni gestalte te geven. Op 1 juli volgt de tweede stap.

Het bestuur, het secretariaat, de parochiebureaus, de torengroepen, het pastoraal team en diverse vrijwilligers zijn bezig om de kerken gereed te maken om aan de protocollen voor openstelling van de kerkgebouwen voor de vieringen te voldoen. Het zijn veel regels die veel tijd vergen.

Aanvangstijden vieringen
Omdat de richtlijnen vragen om anderhalve meter afstand te houden, veranderen de capaciteiten van onze kerken op drastische wijze. Omdat de richtlijnen ook vragen om slechts één viering per dagdeel te vieren, zijn wij genoodzaakt de zondagse mistijden te veranderen. Wij zijn als bestuur, pastoraal team en torengroepen van de kerken, genoodzaakt om in de Genovevakerk te Son en Breugel twee zondagsvieringen samen te voegen naar één, in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode de zaterdagavondmis te laten vervallen en in de Antoniuskerk te Nijnsel een zaterdagavondmis te introduceren. In de kapel in Boskant kan geen dagmis meer gehouden worden. De dagmissen kunnen wel doorgaan in de Martinuskerk. In achtneming van de anderhalve meter wordt de capaciteit van de Genovevakerk maximaal 60 mensen, de Antoniuskerk 30 mensen en de Martinuskerk 100 mensen. Deze besluiten doen iedereen pijn. Er wordt veel van ons gevraagd.

Gelukkig hebben veel mensen het streaming kanaal gevonden waarop de eucharistievieringen uit onze parochie worden uitgezonden (via de website van de parochie www.parochieheiligeoda.nl of het youtube kanaal ‘Parochie Heilige Oda’). Dit geeft de gelegenheid om met elkaar verbonden te blijven. Aan de mensen in de risico categorie en aan de mensen die verkouden zijn, hoesten of koorts hebben vragen wij om thuis te blijven. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant