Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Motie: je lacht je dood!

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode / Meierijstad – De politieke stukken die regelmatig worden geplaatst op de agenda van de gemeenteraad, geven maar een enkele keer aanleiding voor de krant om meteen in de pen te klimmen. Die komen toch weer aan bod tijdens de vergadering. Maar bovenstaande kop trok meteen onze aandacht: Een politiek initiatiefvoorstel voor een verbod op het recreatief gebruik van lachgas in Meierijstad.

Een ‘motie vreemd’ (‘aan de orde van de dag’), vakjargon voor elk initiatiefvoorstel buiten de agendacommissie om, heeft hier wel een dubbele betekenis want je kijkt hier wel even van op. Al is de aanleiding natuurlijk allerminst om te lachen.
Je leest het regelmatig en steeds vaker: Ernstige ongelukken en overlast door het gebruik van lachgas, grote toename is van ernstige gezondheidsproblemen bij het gebruik van lachgas, zware operaties om de schade te herstellen enzovoort.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een voorbeeldtekst gepubliceerd voor een verbod op lachgas. Maar politiek Meierijstad wil niet wachten tot dit is opgenomen in de wet, en dat kan inderdaad sneller: het kan worden opgenomen in de APV. De motie is ondertekend door de fracties HIER, PvdA, Gemeentebelang, D66 en Hart.