Het pand aan de Kerkstraat waar veel om te doen is.
Het pand aan de Kerkstraat waar veel om te doen is. Foto: Jeroen van de Sande

Geduld met Rooise verloedering zonder handhaving raakt op

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode – Hoeveel Rooienaren moeten een klacht indienen als het ergens al jaren een puinhoop is voordat de gemeente gaat handhaven? Daar wilde de PvdA Meierijstad in de raadsvergadering van donderdag wel eens duidelijkheid over hebben. In de welstandsnota is een excessenregeling opgenomen om op te treden tegen verwaarlozing van bouwwerken en directe omgeving, maar ook regels die ingrijpen op zo’n welstandsexces weer afzwakken. “Eigenlijk zou dit een anti-verloederingsregeling moeten heten” aldus fractievoorzitter Sikko Oegema.

Niet alleen PvdA stoorde zich aan het steeds verder verloederen van bepaalde plekken in Rooi. Wilma Wagenaars (VVD): “Het college heeft de mogelijkheden van de excessenregeling niet benut, alleen beperkt tot het voorkomen van gevaar. Maar daarvoor heb je geen excessenregeling nodig”. Marrik van Rozendaal (D66): “Wij zouden graag de reden weten waarom de gemeente er destijds voor gekozen heeft om niet in te grijpen”.

Een paar dagen eerder pakte de fractie Hart in hun blog stevig uit tegen de veroorzakers: “De broers Van Kaathoven en die Van Boxmeer maken er een zootje van. Van echt stevige handhaving komt nog niks. De geloofwaardigheid van de gemeente staat op het spel. De overheid moet onderhand eens handhaven en een einde maken aan de illegale praktijken aan de Liempdseweg 40 in Sint-Oedenrode. Dat staat in een brief van een advocaat, gestuurd namens omwonenden en vijf organisaties. Op het adres wordt zonder vergunning grote hoeveelheden puin gebroken en opgeslagen. Er is verder sprake van opslag van sloopafval, metalen, klinkers, betonblokken, duikers, kolken en schaftwagens” en zo gaat de fractie nog even door. Ook de soap rond het krot Kerkstraat 11 van Van Boxmeer werd weer van stal gehaald, waar ook het centrummanagement zich aan stoort maar bij de gemeente amper respons zou krijgen.

Wethouder Jan Goijaarts (CDA) zegde toe de excessenregeling mee te nemen bij de evaluatie van het welstandsbeleid naar aanleiding van de Omgevingswet, en op te nemen in de Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Op de vraag van Oegema hoe lang dat allemaal zou gaan duren, was de wethouder concreet. “Uiterlijk 1 juli 2022, als de Omgevingswet van kracht wordt. Maar we zullen de ambtenaren vragen of het ook eerder kan.”