Afbeelding
Foto: Jimmy Vorstenbosch

Groen licht voor erfgoedvisie én erfgoedpluim

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad – Een verrassing was het allerminst, en sinds woensdagavond is het besluit definitief: Meierijstad stelt een erfgoedvisie vast, én reikt elk jaar een aanmoedigingsprijs uit. Deze ‘erfgoedpluim’ gaat naar diegene(n) of de organisatie die zich het meest ingezet heeft voor het erfgoed.

Eigenlijk was in de raadscommissie de week ervoor al duidelijk dat de neuzen dezelfde kant op wezen. De gemeenteraad was unaniem vóór de voorgestelde erfgoedvisie, al wees Peter Verbraak (HIER) op het gebrek aan ambtelijke ondersteuning en handhaving. Dat laatste was ook een zorg bij Tonnie Wouters (SP) die opsomde welke aandachtsgebieden de vijf handhavers van Meierijstad alleen al voor de omgevingswet hadden. “Als daar erfgoed ook nog bij komt, durf ik de weddenschap aan dat erfgoed als allerlaatste aan de beurt komt. Als mensen of projectontwikkelaars een muurtje omgooien moeten die er potverdomme ook voor zorgen dat het weer hersteld wordt.”

In de motie voor de erfgoedpluim van de fractie Lokaal miste Mirjam van Esch (Hart) de rol van het Platform Erfgoed Meierijstad. Daar had de fractie Lokaal niet aan gedacht. Van Esch zou het maar een vreemde zaak vinden als het college zou moeten bepalen wie daarvoor in aanmerking moest komen. Fractievoorzitter Pascal Timmers (Lokaal) was het met Van Esch eens en ook portefeuillehouder Coby van der Pas vond het vanzelfsprekend dat de organisaties die daarover gaan daar als ‘stakeholder’ bij betrokken zou worden.