Laurens van Voorst
Laurens van Voorst Foto: Jos van Nunen

Jaarverslag Hart: ‘praten helpt’

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode / Schijndel / Meierijstad - ‘Praten helpt’ is de titel van het jaarverslag 2020 van de fractie van Hart. ‘Nou en?’ denken misschien lezers die de lokale politiek niet op de voet volgen. Voor hen is het misschien goed om te weten dat Hart de enige fractie in Meierijstad is die steeds een jaarverslag publiceert. Verkiezingspropaganda? Natuurlijk, maar óók als de verkiezingen nog ver weg zijn. Goed om te weten ook: initiatieven en meningen van andere politieke fracties krijgen er een plaatsje. En naast hun eigen missie, hun eigen missers.

‘Praten helpt’ slaat op het belang van goed overleg met de inwoners. Volgens Hart schort het daaraan nogal eens aan bij het college. De fractie reageerde op bijna elk ingekomen brief of mailtje van inwoners, ook als ze het met de schrijvers niet eens waren. “Het leidde tot boeiende gesprekken en zo nu en dan tot nieuwe inzichten. Soms bij onze gesprekspartners, soms bij ons en soms bij allebei. Al die gesprekken verschaften ons informatie, kennis en inzichten en die maakten ons optreden in de gemeenteraad beter. Praten helpt dus” aldus Hart.

Gezien hun niet aflatende activiteiten, stroom van initiatieven en zichtbaarheid, mag het niet verwonderlijk heten dat het verslag wat plagerig opent met de verwachting dat “medio 2021 partijen hun stinkende best gaan doen zich binnen en buiten de raad te profileren”. Om vervolgens de – in hun ogen - kracht en zwakte van het college te benoemen. Kort samengevat: beleid oké, communicatie en participatie zwak.

De uiteindelijke oogst van al hun inspanningen zal blijken bij de verkiezingen in maart volgend jaar, maar hun bezoekersaantallen en abonnementen op sociale media ten opzichte van 2019 zitten in ieder geval vast in de lift, tot zelfs 40%. 

Het hoofdstuk ‘2020 in quotes’ tot slot is een luchtige, grotendeels humoristische terugblik.