Wilma Wagenaars
Wilma Wagenaars Foto: Jos van Nunen

De raad blikt terug en kijkt vooruit?

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Een paar keer per jaar doet de redactie van DeMooiRooiKrant een ‘Rondje Raad’ waarbij we de voorzitter van elke gemeenteraadsfractie vragen naar hun mening, of die van hun fractie, over een actueel onderwerp. Deze keer hebben we gekozen voor een onderwerp dat op zich weinig verrassend is, maar toch bijzonder vanwege het jaar dat de wereld heeft veranderd: Hoe kijken jullie terug op 2020, en hoe vooruit naar 2021? Om overlap en leesmoeheid te voorkomen hebben we verzocht om terughoudendheid met betrekking tot corona. In deze kersteditie publiceren we de eerste reacties; deel twee kunt u lezen in de eindejaareditie, in de week daarna.

D66: Marrik van Rozendaal
2020 was een bijzonder jaar. Ondanks alle belemmeringen is de politiek in Meierijstad wel gewoon doorgegaan.

Vieze lucht
Ik was in juni wel een beetje trots toen mijn initiatief om aan te dringen op een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Meierijstad door de hele raad gesteund werd. Er zijn aanwijzingen dat Corona meer slachtoffers eiste in Meierijstad door de slechte luchtkwaliteit. Ik haalde er zelfs de landelijke kranten mee. Ik was en ben nog steeds van mening dat de luchtkwaliteit in Meierijstad zorgelijk is, maar dat we dat niet alleen bij onze boeren neer kunnen leggen. Meierijstad lijkt op platteland, maar dat is het allang niet meer. Het is een behoorlijk verstedelijkt gebied met twee vliegvelden in de buurt, twee snelwegen en heel veel logistieke bedrijven en industrie. Goed dat de hele gemeenteraad dit steunde en zo zorg voor onze inwoners uitsprak. In 2021 komt de uitslag van dat onderzoek. We zitten er bovenop en blijven dat doen. Ik heb hierover heel veel reacties gehad van heel bezorgde inwoners van onze gemeente. Die hebben er recht op om dit goed in de gaten te houden.

Onze kinderen kunnen geen huis meer krijgen
Er wordt veel te weinig gebouwd in Meierijstad en zeker in Schijndel, Sint-Oedenrode en een aantal kleine kernen. Onze kinderen kunnen gewoonweg geen huis meer aankomen in. Er zijn er te weinig en ze zijn veel te duur. Het hele jaar hebben we vanuit D66 druk gezet op de wethouder om tempo te maken en veel actiever te zijn door bijvoorbeeld als gemeente zelf grond hiervoor te gaan kopen. Het heeft lang geduurd, maar het lijkt erop alsof er nu echt meer gebouwd gaat worden. Dat zal ook in het buitengebied moeten. In de kernen zelf is er gewoon te weinig ruimte. We gaan dit goed in de gaten houden in 2021.

Gemiste kans
En dan resort de Molenheide in Schijndel. Echt jammer dat er geen enkele steun was voor onze suggestie om de oude camping om te gaan vormen naar een echte woonwijk. Er hadden daar zeker 400 of 500 echte huizen gebouwd kunnen worden. Dan hadden we een klapper kunnen maken om in Schijndel in een keer mooie huizen op een mooie plek te kunnen bouwen. Nu gaan we nog 10 jaar doormodderen met het resort. Een gemiste kans!

Hart: Laurens van Voorst

De les van 2020: ‘Niet zonder ons!’ De gemeente moet en gaat écht serieus werk maken van invloed, zeggenschap en verantwoordelijkheid van inwoners. Dat is de les van 2020 en de wens voor 2021. In 2020 was het opwekken van duurzame energie een van de meest spannende onderwerpen. Het leidde tot nogal wat protesten, onder meer uit Keldonk.

Over die protesten zei een raadslid: “Het kan niet zo zijn dat we hier in de raad een besluit nemen en dat daarna burgers er nog wat van mogen vinden”. Die ene zin zegt zowat alles. Die ene zin zegt wat er alsmaar mis gaat als het gaat om de bemoeienis van inwoners bij belangrijke keuzes en besluiten. Want keer op keer komen raadsleden, wethouders en ambtenaren meningen ‘ophalen’, zoals dat in het politieke jargon heet. Keer op keer ook hakken die ambtenaren, wethouders en raadsleden daarna de knopen door die ze zelf door willen knopen. “We moeten burgers misschien eerlijk vertellen dat hun invloed beperkt is”, hoorde Hart zo nu en dan wethouders of raadsleden.
Maar de inwoners in, pak hem beet, Keldonk begrijpen best dat het niet eerlijk is dat een groot deel van de zonnepaneelpijn bij Olland wordt gelegd. Hoezeer ze daar ook gruwen van die dingen, pakweg vijf hectaren accepteren ze tandenknarsend om Ollanders een beetje te ontlasten. Zoals ook die van Schijndel, Nijnsel of Mariaheide hun verantwoordelijkheid willen nemen.
Het recept: laat inwoners niet aan de gemeente verkondigen wat ze wel en niet willen – nee, laat ze met elkaar in gesprek gaan. Laat ze samen vaststellen dat die velden met zonnepanelen en windturbines zijn opgelegd aan Meierijstad, dat diverse locaties om wettelijke andere redenen uitgesloten zijn en laat ze tenslotte samen bepalen hoe de last eerlijk kan worden verdeeld over de plekken die wél kunnen. En laat de gemeente dat overleg regelen én bewaken dat de dames en heren met de meeste tijd, hoogst genoten opleidingen of grootste bekken het niet winnen van anderen.
Dat is de les van 2020. En dus wordt dat de voorspelling voor 2021. Dat jaar gaat het over de locaties van windturbines, over gasloze huizen en over vast nog meer hectaren zonnepanelen. En over nog veel andere heikele zaken. Zoals: wat te doen met Dommelrode, het bestuurscentrum? In 2021 krijgt u invloed, zeggenschap en – pas op! –verantwoordelijkheid. In 2021 gaat het niet meer zonder u.

HIER: Mari van der Aalsvoort

De partij HIER bestaat nog niet zo lang, maar kan steunen op mensen met veel ervaring uit alle kernen van Meierijstad. Zo zijn Peter Verbraak en Arie Smetsers ‘Rooise raadsleden’ en heeft onze wethouder Rik Compagne een ‘Rooise basis’. We vinden het belangrijk om dichtbij te zijn en hebben vanuit die gedachte speerpunten opgesteld. Al onze besluiten leggen we naast deze speerpunten, ze zijn onze basis en geraamte. Hieronder doen wij een poging u mee te nemen aan de hand van drie van onze speerpunten met daaraan gekoppeld een aantal ‘Rooise voorbeelden’.

Gezondheid
We hebben een bijzonder jaar gehad en onze gezondheid ligt onder een vergrootglas. HIER vindt dat onze gezondheid altijd voorop moet staan en brengt dit dan ook in bij discussies over geur in het buitengebied of bij een onderzoek naar de oorzaak van Corona. Meer concreet en dicht bij huis vinden we voldoende beweging voor jongeren een belangrijke basis. Zo heeft HIER bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor het opnieuw realiseren van een skatebaan in Sint-Oedenrode voor onze jeugd.

Iedereen doet mee
Vanuit HIER vinden wij het heel belangrijk dat we iedereen gelijk behandelen en dat iedereen mee kan doen. Zo hebben we het afgelopen jaar het initiatief genomen om te komen tot minder discriminatie en racisme. Ons voorsteel heeft daarbij raadsbrede steun behaald. Maar als we het over ‘meedoen’ hebben, hebben we het ook over het mee doen in bestuurlijk Meierijstad. HIER heeft het initiatief genomen om het bestuurscentrum/ gemeentehuis in Sint-Oedenrode te behouden als raadszaal. Dit was immers aan de voorkant bij de fusie de afspraak. Daarnaast hebben we meerdere keren aandacht gevraagd voor verbetering van het wegdek in Sint-Oedenrode, iets wat belangrijk is om mee te kunnen doen. We moeten immers wel van A naar B kunnen komen.

Wonen voor iedereen
Woningbouw in alle kernen. Iets waar ‘onze wethouder’ zich natuurlijk ook sterk voor blijft maken. Er is dit jaar wel eens gesproken over een ‘bouwstop’ voor Sint-Oedenrode. Er staan echter meer dan voldoende plannen op stapel. Voor HIER is het belangrijk dat deze woningen in de juiste ‘segmenten’ worden gebouwd. Iedereen heeft immers toch recht op een dak boven het hoofd? We zijn wellicht niet altijd even ‘zichtbaar’ en uitgesproken, iets wat in de politiek vaak wel belangrijk wordt gevonden. We hebben echter wel bewezen een betrouwbare partner te zijn die bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt. Dit kan u ook in de toekomst van ons blijven verwachten.

VVD: Wilma Wagenaars

De VVD kijkt als liberale partij altijd met een positieve blik naar de toekomst. Toch moet ook genoemd worden dat 2020 een heftig, zwaar en turbulent jaar was, Covid-19 had en heeft ons in de greep. Maar we moeten verder. De mensheid heeft in het verleden voor allerhande vraagstukken een oplossing kunnen bedenken en zal dat ook in de toekomst gaan doen. Die oplossingen hebben de maatschappij veranderd, ook in Meierijstad. Ons welzijn en onze huidige welvaart zijn echter niet vanzelfsprekend, achteroverleunen is daarom geen optie. De komende jaren staat Meierijstad voor diverse opgaves. We lichten er een paar uit.

Woningbouw en alternatieven
Bij het zorgen voor voldoende woonruimte zal het gemeentebestuur duidelijk meer en grotere stappen moeten zetten. Essentieel daarbij is de beschikbaarheid van voldoende woningbouwlocaties. Wat de VVD betreft gaat het dan niet om wie de grond in eigendom heeft maar wat er gebouwd mag worden. Te strikte randvoorwaarden kunnen zorgen voor dusdanige opbrengstbeperkingen dat potentiële bouwlocaties onrendabel worden. Wij vinden ook dat er meer gekeken moet worden naar de mogelijkheden van woningdeling of -splitsing. Het wegnemen van de huidige drempels verdient serieuze aandacht.

Intensieve veehouderij
Er tekent zich een duidelijke tendens af in de intensieve veehouderij. Een flink aantal bedrijven is al gestopt of gaat stoppen. De herontwikkeling van de vrijkomende bedrijfslocaties kan alleen slagen als het ruimtelijke beleid uitnodigend is. De intensieve veehouderij zal hier echter niet verdwijnen. Ook in de toekomst moeten specifieke gebieden aangewezen worden als agrarisch kerngebied waar de resterende intensieve veehouderij de nodige ontwikkelruimte heeft.

Infrastructuur
Qua bereikbaarheid liggen met name rondom Veghel een aantal uitdagingen. De geplande opwaardering van de N279, de ontsluiting van de bedrijventerreinen en het beheersen van het verkeer door de kom van Veghel zijn van groot belang. Ook het bestaande wegennet in Meierijstad krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt. Hiervoor zijn miljoenen begroot, wat de VVD betreft zeer terecht.

Gemeenteraad
Nu Meierijstad inmiddels bijna 4 jaar bestaat kunnen we als VVD concluderen dat we een goed functionerende gemeenteraad hebben waar er op een open en inhoudelijke wijze gedebatteerd wordt. Het college kan niet op voorhand rekenen op een meerderheid, het onderscheid tussen oppositie en coalitie is soms dun, naar argumenten van beide kanten wordt goed geluisterd. Af en toe schuurt het, maar dat is logisch want politiek gaat over botsende belangen en visies. De lokale democratie van Meijerijstad daar zijn we als VVD trots op en wij kijken dus met vertrouwen naar de toekomst.


Marrik van Rozendaal
Laurens van Voorst
Mari van der Aalsvoort
Afbeelding