Afbeelding
Foto: Ellis Rijkers

De raad blikt terug en kijkt vooruit

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Een paar keer per jaar doet de redactie van DeMooiRooiKrant een ‘Rondje Raad’ waarbij we de voorzitter van elke gemeenteraadsfractie vragen naar hun mening, of die van hun fractie, over een actueel onderwerp. Deze keer hebben we gekozen voor een onderwerp dat op zich weinig verrassend is, maar toch bijzonder vanwege het jaar dat de wereld heeft veranderd: Hoe kijken jullie terug op 2020, en hoe vooruit naar 2021? Om overlap en leesmoeheid te voorkomen hebben we verzocht om terughoudendheid met betrekking tot corona.

In de kersteditie van deze week publiceren we de eerste reacties; deel twee kunt u lezen in de eindejaareditie, in de week daarna.

D66: Marrik van Rozendaal
2020 was een bijzonder jaar. Ondanks alle belemmeringen is de politiek in Meierijstad wel gewoon doorgegaan.

Vieze lucht
Ik was in juni wel een beetje trots toen mijn initiatief om aan te dringen op een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Meierijstad door de hele raad gesteund werd. Er zijn aanwijzingen dat Corona meer slachtoffers eiste in Meierijstad door de slechte luchtkwaliteit. Ik haalde er zelfs de landelijke kranten mee. Ik was en ben nog steeds van mening dat de luchtkwaliteit in Meierijstad zorgelijk is, maar dat we dat niet alleen bij onze boeren neer kunnen leggen. Meierijstad lijkt op platteland, maar dat is het allang niet meer. Het is een behoorlijk verstedelijkt gebied met twee vliegvelden in de buurt, twee snelwegen en heel veel logistieke bedrijven en industrie. Goed dat de hele gemeenteraad dit steunde en zo zorg voor onze inwoners uitsprak. In 2021 komt de uitslag van dat onderzoek. We zitten er bovenop en blijven dat doen. Ik heb hierover heel veel reacties gehad van heel bezorgde inwoners van onze gemeente. Die hebben er recht op om dit goed in de gaten te houden.

Onze kinderen kunnen geen huis meer krijgen
Er wordt veel te weinig gebouwd in Meierijstad en zeker in Schijndel, Sint-Oedenrode en een aantal kleine kernen. Onze kinderen kunnen gewoonweg geen huis meer aankomen in. Er zijn er te weinig en ze zijn veel te duur. Het hele jaar hebben we vanuit D66 druk gezet op de wethouder om tempo te maken en veel actiever te zijn door bijvoorbeeld als gemeente zelf grond hiervoor te gaan kopen. Het heeft lang geduurd, maar het lijkt erop alsof er nu echt meer gebouwd gaat worden. Dat zal ook in het buitengebied moeten. In de kernen zelf is er gewoon te weinig ruimte. We gaan dit goed in de gaten houden in 2021.

Gemiste kans
En dan resort de Molenheide in Schijndel. Echt jammer dat er geen enkele steun was voor onze suggestie om de oude camping om te gaan vormen naar een echte woonwijk, Er hadden daar zeker 400 of 500 echte huizen gebouwd kunnen worden. Dan hadden we een klapper kunnen maken om in Schijndel in een keer mooie huizen op een mooie plek te kunnen bouwen. Nu gaan we nog 10 jaar doormodderen met het resort. Een gemiste kans!

Lees verder in DeMooiRooiKrant van de komende twee weken.

Marrik van Rozendaal