Bestuurscentrum
Bestuurscentrum Foto: Jos van Nunen

Begroting 2021 raadsbreed akkoord

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode / Meierijstad - De begroting 2021 en meerjarenraming 2022-2024 is donderdagavond door de gemeenteraad ongewijzigd en unaniem vastgesteld. Alle ingediende amendementen (wijzigingsvoorstellen) en moties (initiatiefvoorstellen) werden uiteindelijk verworpen. Dat ging bepaald niet zonder slag of stoot; om 23.30 uur sloot burgemeester Kees van Rooij de vergadering zonder dat de agenda compleet kon worden afgewerkt. De nog openstaande zogeheten ‘moties vreemd’ (buiten de agendacommissie om) zijn doorgeschoven naar de raadsvergadering van december. De avond kende veel discussies maar weinig verrassingen; de extra verhoging ozb bijvoorbeeld gaat gewoon door maar blijkt bij een modale woning inclusief riool/afvalstoffenheffing slechts ongeveer € 12 per jaar te bedragen.

De discussie over de extra ozb-verhoging van 2% werd ingezet door de fracties Lokaal, Lijst Blanco en Gemeentebelang Meierijstad, met steun van VVD. In hun amendement braken ze een lans voor de huiseigenaren die vanwege de crisis nu extra geraakt zouden worden. Bovendien was de extra verhoging volgens hun niet nodig, omdat de extra verhoging volgens de meerjarenraming pas in 2024 een gat in de begroting zou voorkomen. In een bijbehorende motie spoorden zij het college aan om een andere oplossingsrichting te zoeken voor die 2%.

Dat laatste werd ze niet in dank afgenomen door diverse andere fracties, die spraken over “Dus college, zoeken jullie dat nu zelf maar uit”. Volgens Sikko Oegema (PvdA) ging het bij een gemiddelde koopwoning slechts om € 6 ozb per jaar, maar Pascal Timmers (Lokaal) wees erop dat daar eenzelfde bedrag aan riool/afvalstoffenheffing bij kwam. De suggestie van de coalitiefracties dat bij meevallers, de ozb in 2021 weer omlaag zou kunnen werd door Timmers vergeleken met het ‘kwartje van Kok’. “Dat kwartje hebben we ook nooit meer teruggezien.”