Afbeelding

"Wegkijken voor problemen in de landbouw kan niet meer"

Politiek

Meierijstad - In 2007 brak de Q-koorts uit. Ook Meierijstad werd hierdoor getroffen. Mensen zijn hiervan ziek geworden en zelfs overleden. In een recente uitspraak van de rechter is duidelijk geworden dat de overheid niet aansprakelijk is voor schade bij burgers na besmetting met Q-koorts in 2007. De kans op herhaling van een vergelijkbare situatie is echter niet uitgesloten.

Die uitspraak doet niets af aan het feit dat er in Meierijstad meer dan 1,8 miljoen dieren zijn die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor inwoners, toeristen, passanten en niet in de laatste plaats de dieren zelf, vindt Marrik van Rozendaal, fractievoorzitter D66 Meierijstad. Dit moet onder ogen worden gezien, wegkijken kan niet meer. Behoud van de sector in Meierijstad is van zeer groot belang voor de strategische positionering van de gemeente (te midden van AgriFood Capital en vlakbij Brainport) en voor het behoud van een vitale en toekomstbestendige positie.

D66 wil een visie van het college van burgemeester en wethouders op landbouw en ziektebestrijding. D66 heeft daarom gesteld over het aantal dieren in Meierijstad, de kans op een nieuwe uitbraak van besmettelijke ziekten en hoe het college de landbouw gezond wil houden, met economisch gezonde boerenbedrijven die duurzaam zijn. Ook wil D66 een standpunt horen over megastallen in Meierijstad.

"Iedereen draait er omheen bij de landbouw en veeteelt. Dat mag dit college niet doen. Wegkijken kan niet meer, zeker niet omdat veeteelt en landbouw zo belangrijk zijn voor Meierijstad en al haar inwoners."