Logo mooirooi.nl
  | Fotonummer: c289c7
Politiek Meierijstad

In Meierijstad is iedereen de grootste

  Politiek

Meierijstad - Volgende week zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Meierijstad. Deze week valt de lijst met de kandidaten van de verschillende partijen op de deurmat van elk huis. Hoe steken de Rooise kandidaat-raadsleden af ten opzichte van de kandidaten uit de andere fusiegemeenten?

Om te weten hoe de verhoudingen in de nieuwe gemeente eruit komen te zien zetten we eerst wat feiten op een rijtje. Met behulp van gegevens uit Wikipedia komen we een heel eind. We moeten daarbij wel een kleine slag om de arm houden omdat niet alle peildatums hetzelfde zijn.

Inwoners en oppervlakte
De nieuwe gemeente Meierijstad telt op 1 januari 2017 ongeveer 79.595 inwoners. Daarvan komen er 31.352 (39,4%) uit Veghel, 23.621 (29,7%) uit Schijndel, 17.879 (22,5%) uit Sint-Oedenrode en 6743 (8,5%) uit Erp. Die laatste plaats werd in 1994 al met Veghel samengevoegd. Als we naar het oppervlakte van Meierijstad kijken, dan zien de verhoudingen er weer heel anders uit. Het gehele grondgebied van Meierijstad is 18551 ha. groot, Sint-Oedenrode is met 6494 ha. (35%) de grootgrondbezitter. Veghel is tweede in het rijtje met 4302 ha. (23,2%) op de voet gevolgd door Schijndel dat met 4166 ha. 22,5% van het oppervlak van Meierijstad vormt. Erp heeft een oppervlak van 3589 ha. en dat is goed voor 19,3% van de nieuwe gemeente.

Kandidaat-raadsleden
Zoals uit het bovenstaande al blijkt zijn er verschillende manieren om te kijken naar de nieuwe gemeente. De ene keer is Veghel (inwoners) de grootste en de andere keer is dat Sint-Oedenrode (oppervlakte). Maar ook Schijndel staat een keer vooraan in het lijstje. Als we kijken naar het aantal kandidaat-raadsleden, dan is Schijndel zonder twijfel de grootste van Meierijstad. Voor de 35 raadszetels die de nieuwe gemeenteraad kent, zijn er in totaal 322 kandidaten. Van hen komen er 134 (42,3%) uit Schijndel, 87 (27,4%) uit Veghel, 75 (23,7%) uit Sint-Oedenrode en 18 (5,7%) uit Erp. Wie goed telt zal 0,9% missen en dat klopt, want de PvdA heeft drie kandidaten op de lijst staan, die niet in de nieuwe gemeente wonen.

Lijsttrekkers en top tien
Als we kijken naar de woonplaatsen van de lijsttrekkers, dan staat Schijndel met maar liefst vijf lijsttrekkers (Team Meierijstad, SP, PvdA, D66 en Hart voor Schijndel) bovenaan. Veghel (CDA en VVD) en Sint-Oedenrode (Gemeentebelangen Meierijstad en Blanco) brengen elk twee lijsttrekkers in. Lijst Blanco heeft met zes kandidaten in de top tien de meeste Rooise kandidaten op de lijst staan. Ook Gemeentebelangen Meierijstad heeft met vijf kandidaten een groot aantal Rooise kandidaten. Met vier Rooienaren in de top tien volgt het CDA op plaats drie gevolgd door Team Meierijstad en de VVD die elk drie Rooise kandidaten in de top tien hebben staan. PvdA (2), D66 (1) en Hart voor Schijndel (geen) sluiten het rijtje met Rooise kandidaten in de top tien af.

Rooienaren per partij
De VVD heeft met negentien Rooise kandidaten op haar lijst het grootste aandeel Rooienaren, gevolgd door Team Meierijstad met zestien en het CDA met twaalf Rooienaren op de lijst. SP en PvdA hebben beiden zeven Rooise kandidaten op hun lijst, Gemeentebelangen en blanco hebben elk vijf kandidaten op de lijst. D66 (3) en Hart voor Schijndel (1) hebben weinig Rooienaren weten te strikken voor hun lijst.

En Erp dan?
Afgaande van de bovenstaande cijfers zou je de indruk krijgen dat de inwoners van Erp in de gemeente Meierijstad altijd aan de achterste mem hangen. Maar gelukkig is het maar net hoe je naar de cijfers kijkt. Met de verhouding oppervlak en inwoners doet Erp het zo slecht nog niet. Per Erpenaar is er 5322 m² grondgebied beschikbaar en voor elke Rooienaar is dat 3632 m². Voor Veghel en Schijndel zijn die cijfers heel wat benauwder, in Schijndel moeten ze het met 1763 m² en in Veghel met 1372 m² per inwoner doen. Zo blijkt maar dat elke woonplaats in Meierijstad op haar eigen manier uniek is en dat geldt ook voor de kandidaten voor de gemeenteraad.

Reageer als eerste
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u vertrouwen in RutteIII?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227001&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooirooi.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>