Afbeelding

Lijst Blanco laat geen gras groeien over leefbaarheid

Politiek

Sinds enige tijd moeten voetbalverenigingen in de gemeente Veghel, die binnenkort opgaat in de gemeente Meierijstad, aan strengere eisen voldoen. De richtlijnen van de sportbonden en het NOC*NSF worden tegenwoordig namelijk strak aangehouden en dit leidt ertoe dat bepaalde clubs te weinig leden hebben om al hun velden te behouden.

Zo ook RKVV Keldonk. Als gevolg van het nieuwe en striktere beleid van de gemeente heeft deze club een veld in moeten leveren, aangezien de ledenaantallen niet toereikend waren. Luc van den Tillaart uit Erp, nummer drie van Lijst Blanco: 'Nu zou er op één veld getraind en wedstrijden gespeeld moeten worden. Voor een club met zeven jeugdteams en zeven seniorenelftallen is dat lastig vol te houden, waardoor de club zelf het trainingsveld bijhoudt. Deze situatie vind ik onwenselijk en daarom hebben wij, van Lijst 7, Lijst Blanco besloten om dit veld zelf een keer te gaan maaien, om de club te ontlasten en de zaak onder de aandacht te brengen'.
De situatie in Keldonk staat namelijk niet op zichzelf. Ook in Zijtaart, Mariaheide en Boerdonk doen soortgelijke problemen zich voort en ook daar zullen de verenigingen een veld nu zelf moeten onderhouden, willen ze er gebruik van kunnen blijven maken.
Het belang van sportverenigingen in kleine kernen mag niet onderschat worden en daarom moeten volgens Lijst 7, Lijst Blanco de vereisten waaraan zij moeten voldoen soepel geïnterpreteerd worden, omdat zo een sportvereniging de spil in de leefbaarheid van het dorp is. De leefbaarheid die toch al onder druk staat in diezelfde kleine kernen. Zo is er namelijk ook sprake van vergrijzing, basisscholen met slinkende leerlingenaantallen en, in de meeste kleine kernen, een achterblijvende woningbouw. Thijs van Zutphen, lijsttrekker van Lijst Blanco: 'Willen wij in onze toekomstige gemeente Meierijstad deze dorpen levensvatbaar houden, dan zal er wat moeten gebeuren. Daarom zetten we in op sterke sportverenigingen met soepele regelgeving. Ook willen we voldoende beschikbare bouwgrond – altijd moet minimaal 1 à 2 hectare bouwgrond voorradig zijn'. Lars van Asseldonk, nummer vier Lijst Blanco: 'Verder zetten we in op het stimuleren van hoogwaardige multifunctionele accommodaties en op goed openbaar vervoer zodat de dorpen bereikbaar blijven. Op die manier kunnen we voorkomen dat de kleine kernen het moeilijk krijgen'.