Irene Mandos
Irene Mandos

"Samenwerken is power"

Politiek

Sint-Oedenrode - De gemeenteverkiezingen komen steeds dichterbij. Dat heeft gevolgen, maar wat die gevolgen precies zijn daar kunnen we nu nog slechts naar gissen. Ook verenigingen, stichtingen, de kunst en cultuursector en andere bewegingen gaan veranderingen waarnemen. Reden voor DeMooiRooiKrant om eens in gesprek te gaan met Irene Mandos (bestuurslid Mariëndael), Gertjan van Thienen (voorzitter MHC Sint-Oedenrode) en Tonnie Heijmans (winkeliersvereniging Sint-Oedenrode)

Irene Mandos, bestuurslid Mariëndael
Gaat er bij Mariëndael iets veranderen na de verkiezingen?
"Ik denk dat er niet zo veel gaat veranderen. Mariëndael is wat het is en wij hopen natuurlijk dat dat zo gaat blijven. Het is natuurlijk afwachten wat er allemaal gaat gebeuren maar zoals het er nu naar uit ziet denken wij dat er niet zo veel gaat veranderen."

Gaan jullie meer samenwerken na de fusie?
"Tot op heden deden we dat niet zo vaak. We hebben andere visies en doen ons eigen ding. Daar hebben we ons in ontwikkeld. In alle drie de gemeenten wordt heel anders gewerkt en dat moeten we meenemen. Los daarvan denk ik: samenwerken is power. Daar moeten we gebruik van maken en wellicht dat dat in de toekomst toch meer gaat gebeuren. Tot op heden hebben we dat wel eens geprobeerd maar het blijkt altijd dat dit toch lastig is."

Gaan er financieel gezien zaken veranderen?
"Vanaf 1 januari gaan er ook zaken veranderen qua subsidies. Natuurlijk proberen we bepaalde zaken daarvoor al geregeld te hebben. Wij gaan goed om met onze financiën en dat zullen we blijven doen. De subsidies die wij als gemeente krijgen, zijn echter totaal niet te vergelijken met de subsidies in Veghel en Schijndel. Toch moeten we ons daar ook niet altijd mee meten. We zijn immers drie verschillende gemeenten. Ik denk dat er niet zo veel gaat veranderen voor ons op dat vlak. Althans, de komende tijd nog niet. Wellicht dat dat over vier jaar weer anders is. Wij kijken vooral naar nu en dan gaat het allemaal prima en hebben we niet zoveel te vrezen."

Wat denk je tot slot van de fusie?
"Als Meierijstad alles qua regels en financiën op een hoop gaat gooien, gaan er dingen veranderen. Dan denk ik dat Veghel de hoofdrol gaat krijgen. Daar moeten we op een bepaalde manier voor waken. We moeten het samen doen. Toch maken wij ons als bestuur geen zorgen over Mariëndael. Het geeft ook kansen en die moet je gaan zien en gaan benutten."

Gertjan van Thienen, voorzitter MHC Sint-Oedenrode
Wat verwacht de hockeyclub dat de fusie voor hen als club gaat betekenen?
"Onze nieuwe gemeente Meierijstad kent een groot scala aan sportmogelijkheden. De steun van de nieuwe gemeente is zeer belangrijk voor de toekomst van de diverse verenigingen. Nieuwe gemeente betekent namelijk nieuwe prioriteiten. Wij als sportvereniging willen graag duidelijkheid over punten als de rol van de gemeente m.b.t. de sport, accommodatie beleid en de professionele ondersteuning voor de vereniging. Belangrijk is om de komende maanden de visies en standpunten van de politieke partijen duidelijk te krijgen."

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van de fusie?
"Het grootste voordeel dat wij gaan krijgen is dat we hopelijk dezelfde subsidies en budgeten gaan krijgen als in Schijndel en in Veghel. Als nadeel zie ik een verdere sturing op concentratie van sporten om kosten voor onderhoud en investeringen te controleren. Al met al is het afwachten. Deze fusie zal voor- en nadelen met zich mee gaan brengen."

3. Gaan er zaken binnen de club veranderen na de fusie?
"In het algemeen betekent een fusie dat men gaat kijken naar de overeenkomsten tussen vergelijkbare verenigingen. Binnen de nieuwe gemeente zijn er drie hockeyclubs met allemaal andere zaken. Dat kán problemen opleveren. Zo moeten we kijken naar het aantal leden, de vergoedingen en natuurlijk de accommodaties. Financieel gezien is MHC Sint-Oedenrode gelukkig gezond. Het risico bij een relatief kleine club is vaak kleiner waardoor we wellicht makkelijker bepaalde zaken kunnen regelen."

Zit er wellicht in de toekomst ook een fusie in tussen de hockeyclubs in de verschillende plaatsen?
"Mijn persoonlijke mening is dat we hier niet aan zullen ontkomen. We moeten nu al gaan kijken hoe we elkaar kunnen versterken op gebied van technisch beleid, accommodatie en inkopen."

Hoe zit het met de velden en andere kosten zoals inschrijfgeld? Worden deze gelijk getrokken in deze verenigingen of blijft dit per gemeente afhankelijk?
"Op dit moment hebben we daar nog niet precies zicht op. Speerpunt zijn vergoedingen per sporter ten behoeve van de instandhouding van accommodaties. We zullen de komende maanden het een en ander in kaart gaan brengen om wellicht samen de politiek te vragen hockey op de agenda te zetten. Al met al zijn er veel onzekerheden maar zien wij ook zeker kansen."

Tonnie Heijmans, winkeliersvereniging Sint-Oedenrode
Gaan er zaken veranderen na de gemeenteverkiezingen?

"Ik denk dat wij als winkeliersvereniging er niet zo veel last van gaan krijgen. Wij draaien op dit moment zonder subsidies dus wat dat betreft kan het alleen maar gunstiger worden. In de gemeente Schijndel en Veghel krijgt het centrummanagement namelijk wel bepaalde subsidies waardoor ook bepaalde zaken beter of eenvoudiger geregeld kunnen worden. Wellicht wordt dat hier ook zo. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Gaan er financieel gezien zaken gebeuren?
"Zoals ik al zei krijgen wij nu geen subsidies. Wellicht dat dat straks gaat veranderen. Verder denk ik dat er financieel gezien niet meteen zo veel gaat veranderen voor ons. Wij hebben onze zaken op dit moment goed op orde en regelen alles zelf. Wat dat betreft zie ik alleen maar kansen."

Wat zijn de voor- en nadelen van de fusie?
"Er zijn verschillende voordelen en nadelen te noemen. Rooi is redelijk streng wat betreft regels. In de andere gemeenten wordt daar soms minder naar gekeken. Ik vind dat dat straks gelijk getrokken moet worden.
We moeten ook realistisch zijn natuurlijk. Rooi is te klein om alleen verder te gaan. Door bepaalde besparingen binnen de fusie blijft er geld over voor andere zaken. Wellicht dat we daar weer andere mooie dingen mee kunnen doen. We moeten dus vooral zien dat het niet alleen een bedreiging is maar dat het ook een hele mooie uitdaging kan zijn."

Zijn er zaken waar we rekening mee moeten houden?
"We blijven natuurlijk drie verschillende centra. Die drie centra verschillen van elkaar op heel veel vlakken. Vaak wordt Schijndel nog wel een beetje vergeleken met Sint-Oedenrode maar Veghel is al veel meer een echte stad. We moeten dat in de gaten blijven houden. Daarmee bedoel ik dat we moeten oppassen dat niet alleen de grootste beslissen. Uiteindelijk moeten we onszelf niet meten met elkaar maar van onze eigen kracht uit gaan. Dat betekent wel dat we de zaken continu in de gaten moeten blijven houden en dat we alert moeten zijn. Misschien nog wel net iets meer dan dat we al waren."


Tonnie Heijmans
Gert-Jan van Thienen