Afbeelding

Raad van State: Biogasinstallatie Wolvensteeg mag doorgaan

Politiek

Sint-Oedenrode - De Stichting Tegengas Rooi heeft tot het hoogste rechtscollege geprobeerd om het tegen te houden, maar tevergeefs. Op 17 augustus bevestigde de Raad van State de eerdere uitspraak van de Rechtbank en stelde daarmee bezwaarmakers tegen de omgevingsvergunning voor een biogasinstallatie van Frank van Genugten in het ongelijk. Die gaat daar direct na de bouwvak aan beginnen.

Van Genugten kreeg in 2009 een vergunning voor een biogasinstallatie, uit mest en co-producten, van maximaal 25.000 ton per jaar, en drie jaar later een vergunning voor uitbreiding tot maximaal 80.000 ton per jaar. Ook kreeg hij de daarvoor benodigde SDE +regeling (Stimulering Duurzame Energie). Dit betekende wel dat hij uitsluitend groen gas mag maken uit koeienmest, en niet uit een mix daarvan met bijvoorbeeld zuivelafval. Daarmee kan hij zo'n 750 Rooise huishoudens voorzien. Na de winning van het gas wordt de rest verwerkt tot droge koemestkorrel als bodemverbetermiddel (o.a. voor export) en resteert schoon water, aldus de initiatiefnemer. Hij gebruikt daarvoor de mest van zijn eigen koeien, plus die van enkele andere veehouders. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want die voldoen daarmee aan de verwerkingsplicht die de overheid heeft opgelegd.

Diverse omwonenden, onder meer verenigd in de Stichting Tegengas Rooi, vreesden voor geurhinder, gezondheids-en veiligheidsrisico's. Ook waren ze van mening dat de installatie niet aan de best beschikbare milieutechnieken voldeed, wat zou betekenen dat de omgevingsvergunning moet worden ingetrokken. Ze maakten bezwaar bij de Provincie die de vergunningen verleend had, en tekenden vervolgens beroep tegen aan bij de rechtbank Oost-Brabant en hoger beroep bij de Raad van State. Deze laatste wees de gemeente op fouten in het bestemmingsplan maar liet de vergunningen in stand.

Van Genugten had de bouwweg al aangelegd, in afwachting van een voor hem gunstige uitspraak. Hij wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de installatie, en op bescheiden schaal beginnen met één silo en een productie van tussen de 25.000 en 35.000 ton per jaar, afhankelijk van het aanbod van mest.

"Nu de juridische zaak aan de kant is wil ik binnenkort graag in gesprek met de omwonenden" laat Van Genugten weten. "Ik wil ze dan bijpraten over de bouwplanning en hoe het project er met de nieuwe groengasregeling voor koemest eruit komt te zien. Ten tijde van het juridische geschil was daarvoor geen geschikt moment."