Erna (midden) is de eerste die vanuit haar woonkamer verdedigt. Links (Anne Havermans) en rechts Janet Kruseman. Zij zijn de paranimfen. Dat zijn verdedigers van een promovendus.
Erna (midden) is de eerste die vanuit haar woonkamer verdedigt. Links (Anne Havermans) en rechts Janet Kruseman. Zij zijn de paranimfen. Dat zijn verdedigers van een promovendus. Foto:

Rooise student ‘verdedigt’ vanuit eigen woonkamer

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - Toen Erna Krüsemann elf jaar geleden Rooi verliet om te gaan studeren, kon ze niet bevroeden dat ze afgelopen middag vanuit datzelfde Sint-Oedenrode haar promotieonderzoek zou verdedigen. Sterker nog, toen ze naar Utrecht vertrok, kwam promoveren helemaal niet in haar toekomstplaatje voor. Maar toen ze vier jaar geleden de kans kreeg om bij het RIVM in samenwerking met Wageningen University en Research een onderzoek te doen naar smaakstoffen in e-liquids, dat zijn de vloeistoffen die in een elektrische sigaret (e-sigaret) worden verdampt, liet ze die kans niet aan haar neus voorbijgaan. Met dank aan de coronacrisis kreeg ze de mogelijkheid om haar promotieonderzoek op een wel heel bijzondere plaats te verdedigen. Niet in de Aula in Wageningen, ook niet op de universiteit in Utrecht, zelfs niet bij het RIVM, maar gewoon online vanuit haar ouderlijk huis aan de Streepenstraat in Rooi. “Dit zou zo maar eens de enige verdediging van een promotieonderzoek in Rooi, ooit kunnen zijn”, zegt zij daar zelf over.

Na het Zwijsen verliet Erna Rooi om in Utrecht biomedische wetenschappen te gaan studeren. Daarna deed ze bestuurservaring op bij een roeivereniging voor studenten in de Domstad om daarna weer de collegezalen op te zoeken. Er stond toen een master Science en Business Management op het rooster. Tijdens haar Masterstudie liep Erna een onderzoeksstage bij het RIVM. De opdracht die ze daar kreeg, was het opzetten van een methode om karakteriserende smaken anders dan tabak in sigaretten en shag te identificeren. Kort daarvoor werd namelijk bekend dat deze smaken op Europees niveau verboden gingen worden, om de aantrekkelijkheid van sigaretten onder jongeren te verminderen. Daarmee hield het niet op, want Erna kreeg daarna de vraag om haar promotieonderzoek te doen bij het RIVM.

De overheid zet in op een gezondere leefstijl van ons allemaal. Om dat vorm te geven is onder andere een Nationaal Preventieakkoord gesloten voor de onderwerpen Roken, Alcohol en Obesitas. Ook voor e-sigaretten zijn een aantal regels opgesteld en ingevoerd,

Lees morgen verder in DeMooiRooiKrant

Het smaakwiel dat door Erna Krüsemann is ontwikkeld, wordt nu wereldwijd gebruikt