Het hele gezin aan het werk.
Het hele gezin aan het werk.

Werk en thuisonderwijs, hoe doen we dat?

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - Tijdens de tweede lockdown kregen ouders hun schoolgaande kinderen weer thuis. Vanachter de laptop gaat het onderwijs door en proberen ze hun kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Twee werkende ouders en kinderen die thuis les moeten krijgen. Thuisonderwijs is voor veel gezinnen een zoektocht. Hoe houdt de familie Van Vugt alle ballen in de lucht?

Door: Caroline van der Linden

“’s Middags zorgen we ervoor dat we iets leuks doen en even naar buiten gaan”, vertelt Janneke. Haar man Paul komt met zijn zoon Olivier, net terug van een partijtje voetbal op het veld vlakbij de school. Het is een vast ritueel geworden en Olivier heeft weer heel wat van zijn vriendjes gezien. Prioriteit is dat ze een fijne dag hebben. Thuisonderwijs moet niet voor escalatie zorgen. En dat is dan ook zeker niet het geval bij dit gezin, want ze hebben hun weg hierin aardig kunnen vinden.

In de ochtend komen ze net wat later dan normaal uit bed, ontbijten met het hele gezin en rond half 9 nemen Janneke en haar zevenjarige zoon Olivier, goed gemutst plaats, aan de lange tafel aan de voorzijde van het huis. Waar ze gezellig naast elkaar kunnen zitten en er voldoende licht naar binnen schijnt. Olivier gebruikt sinds de tweede lockdown een oude computer die weer gebruiksklaar is gemaakt en gaat tot een uurtje of half twaalf gedreven aan de slag. Zodra Janneke en Olivier zich gesetteld hebben, schuift hun vijfjarige dochter Lena ook al snel aan. Ze maakt alvast wat werkjes in de boekjes die ze van haar juf gekregen heeft of kijkt ondertussen naar haar favoriete helden van het schoolprogramma “Koekeloere”; Moffel en Piertje. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant