Leo van der Kallen bij de elektrische boiler die een deel van zijn warmtevraag verzorgt
Leo van der Kallen bij de elektrische boiler die een deel van zijn warmtevraag verzorgt Foto: Hans van den Wijngaard

‘Zomerstroom’ voor de koude maanden

Natuur

Sint-Oedenrode - Waar je ook komt en wie je ook spreekt, geheid dat het onderwerp energieprijzen ter sprake komt. Geen wonder want een warm huis is toch een van de eerste levensbehoeften. De kosten binnen de perken houden is voor de een gemakkelijker dan de ander. Woon je in een op en top geïsoleerde nieuwbouwwoning of is je huis zo tochtig dat de gordijnen bij windkracht drie voor het raam wapperen? Het zijn allemaal aspecten die het verschil maken tussen een hoge of een nog hogere energierekening.

Niet iedereen is gezegend met een dak vol zonnepanelen die de stroomrekening nog enigszins beperkt houden. Leo en Riny van der Kallen hebben wel zonnepanelen en houden zelfs nog stroom over. Stroom die ze uitsluitend voor zo’n zeven cent per kilowattuur aan het energiebedrijf terug kunnen leveren. Bij duizend kilowattuur levert die stroom een schrale zeventig euro op. Dezelfde stroom verkoopt het energiebedrijf meteen weer voor vijftig cent per kilowattuur en dan heeft die energie in een keer een waarde van vijfhonderd euro. “Dat moet anders kunnen”, dacht Leo en nadat hij zijn vrouw Riny ervan overtuigd had, dat hij met een elektrische boiler zijn verwarmingswater gedeeltelijk op kon warmen en zo gas kon besparen sloeg hij aan het knutselen.

“Het was even wat puzzelen en meten, maar nadat ik wist wat ik nodig had ben ik op d’n einder aan de slag gegaan. Met een elektrische boiler, een warmtewisselaar en verwarmingspomp heb ik een tweede circuit gemaakt. Via de warmtewisselaar wordt het verwarmingswater opgewarmd door de boiler en zo bespaar ik gas. Ik heb dit in januari gemaakt en ik verwacht dat ik nu al zo’n driehonderd kuub gas heb bespaard. Bij de huidige gasprijs is dat bijna duizend euro. Als mijn schatting klopt, bespaar ik op jaarbasis zo’n vijfhonderd kuub”, vertelt Leo.

Kanttekening
De constructie zoals Leo die heeft bedacht werkt in de praktijk goed, maar vraagt wel wat knutselwerk. Leo is niet de eerste die de overproductie van zijn zonnepanelen gebruikt om gas uit te sparen. De overproductie van de zonnepanelen kan ook met een straalkachel of olieradiator worden gebruikt om de woonkamer te verwarmen. De investering is dan een stuk lager en de terugverdientijd ook. Een ander aspect dat een rol speelt, is dat de salderingsregeling vanaf 1 januari wordt afgebouwd. De overproductie die de zonnepanelen in de zomer leveren, kan dan niet meer ongestraft in de winter worden gebruikt. Tot aan 2031 is er elk jaar minder vergoeding voor de ‘zomerstroom’ en daarna is er volgens de huidige plannen alleen nog maar een ‘redelijke’ vergoeding. Of de huidige zeven cent een redelijke vergoeding is dat mag iedereen zelf bepalen.

Geen zonnepanelen, maar toch besparen
Wie geen stroom ‘over’ heeft, heeft het een stuk lastiger om energie en daarmee kosten te besparen. Toch zijn er ook dan mogelijkheden om de kosten enigszins te beperken. Zo is het zinvol om in de ruimtes van het huis waar je maar weinig bent de verwarming lager te zetten. De verwarmingsketel hoeft dan minder liters water te verwarmen. Let er dan wel op dat je het temperatuurverschil met aangrenzende ruimtes niet te groot maakt, want anders gaat er bij elke keer dat de deur opengaat kostbare warmte verloren.