Coen van Gerwen met zijn paard Heintje
Coen van Gerwen met zijn paard Heintje Foto: Cis van Pinxteren

Waterdichte registratieverplichting paarden

Natuur Natuur en milieu

Schijndel - Bij alle gehouden paardachtigen (bedrijfs- en hobbymatig) in Nederland moet geregistreerd staan op welke locatie het dier verblijft. De verplichting geldt vanaf 21 april. Schijndelse manege- en pensionhouders praten hierover. “Als je daar niet in thuis bent en weinig weet van computers, dan lijkt me het moeilijk en omslachtig.”

Door: Cis van Pinxteren.

“De I&R (Identificatie & Registratie Dieren) voerde eerder deze aantallen registratie in bij onder meer rundvee, schapen, geiten en varkens. Waterdichte bedrijven zijn de norm tegenwoordig”, vertelt Carolien van de Oetelaar, eigenaresse van manege De Molenheide.

Traceren ziektes
“Dit is puur en alleen om uitbraken van ziektes zoals recentelijk het rhino-virus in Valencia en het Wes Nel virus te traceren. Zo kunnen ze de locaties van besmette paarden makkelijk achterhalen”, aldus Coen van Gerwen, eigenaar van pensionstal ’t Schijndelse Woud.
De verplichting kwam voor eigenaar van onder andere opfok- en africhtingsstal Stal Witte, Nico Witte, niet als een verrassing. Witte: “De sector discussieerde hier al jarenlang over.” Als bestuurslid van de VSN (Verenigde Sportpaardenhandel Nederland) overlegde Witte mee om de regeling bij te sturen. Zo geldt de registratieve plicht voor houders van het dier, voor eigenaren die hun viervoeter ergens anders stallen, bijvoorbeeld op een manege, geldt dit niet.

Af- en aanmelden
Als het paard 30 dagen of langer naar een andere locatie gaat, moet de paardenhouder het paard afmelden bij de I&R en de paardenhouder van de nieuwe locatie moet het paard aanmelden. ‘Paardenmensen’ van maneges en pensions hebben nauwelijks in- en uitloop in vergelijking met paardenhandelaren. “Gelukkig voor hen zijn er makkelijke boekhoudprogramma’s die automatisch ingevulde gegevens koppelen met de database van de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland)”, vertelt Van Gerwen. Volgens hem is het vrij simpel zodra het paard in die database ingeschreven is. Bij iedere aan- of afmelding hoeft enkel het chipnummer van een paardachtige doorgegeven te worden.

Voor de hobby
Van den Oetelaar schreef onlangs haar 56 hoefdieren in, met pijn en moeite: “Het is best wel ingewikkeld dat registreren.” Dat geldt zeker voor hobbymatige houders van paarden, zij hebben meer moeite met registratie. Van den Oetelaar weet waarom: “Als je daar niet in thuis bent en weinig weet van computers, dan lijkt me het moeilijk en omslachtig.”

Particuliere hobbyisten met één of meerdere paarden thuis hebben dezelfde registratieplicht. Toch kunnen eigenaren met een hobbypaard mogelijk niet afweten van de verplichting. Mocht het tot een controle komen volgt na een waarschuwing de tweede keer een boete. Witte betwijfelt echter in hoeverre er wordt gehandhaafd, of genoeg mensen daarvoor beschikbaar zijn. Onduidelijk is tevens nog hoe hoog de boete zal uitvallen.

Paardenmigratie
Nederlandse paarden blijken makkelijker te registreren dan buitenlandse paarden. Van Gerwen: “Eén paard hoef ik enkel nog te registreren, die van een Italiaanse pensionklant. Zolang zijn paard geen Nederlands paardenpaspoort heeft, kan ik het niet registreren.” Binnen de EU hoeven houders enkel een importmelding bij de RVO te doen, daarbuiten moet je voor een buitenlands paard de importpapieren bij de hand hebben.

Olympisch dressuurteam
Dat geldt ook voor internationale sportwedstrijden. Witte: “Mijn vrouw, Madeleine, staat op de longlist om zich op het NK, begin juli in Rotterdam, te kwalificeren voor het Olympische Nederlandse dressuurteam.”