Foto: Erna van de Ven
Foto: Erna van de Ven Foto: Erna van de Ven

Geslaagde uitzending ‘samen meten Meierijstad’

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode / Meierijstad – “Samen meten Meierijstad’, het initiatief van de zeer actieve politieke fractie Hart, is pas kort van de grond maar lijkt nu al een succes. Tot dusver hebben zich 60 inwoners aangemeld om de luchtkwaliteit te meten met een sensor, waardoor het RIVM een veel beter beeld krijgt hoe het in Meierijstad is gesteld met het fijnstofgehalte in de lucht.

Op dit moment is er namelijk alleen een meetpunt in Boskant. De volgende stap na de lancering, de interactieve uitzending op maandagavond 21 december, kreeg 36 kijkers. Een aantal van hen nam actief deel door het stellen van vragen, waarop het panel in de meeste gevallen direct antwoord wist te geven. De uitzending was, zowel technisch als inhoudelijk, van goede kwaliteit en technische opstartproblemen bij enkele deelnemers waren snel verholpen.
Woordvoerder Laurens van Voorst, tevens fractievoorzitter van Hart, benadrukte dat ze het initiatief korte tijd begeleiden, maar het verdere verloop in handen leggen van een op te richten werkgroep, die onder meer de sensoren aanschaft. Het gaat om een ‘budget-sensor’, van ca. €30, echter wel een die door het RIVM wordt aanbevolen. Door collectieve inkoop plus gemeentelijke subsidie uit het Burger Innovatiefonds verwacht men die kosten nog verder te drukken. De sensor meet alleen fijnstof, geen stank. Naar aanleiding van de uitzending hebben tien van de aanmelders laten weten tevens zitting te willen nemen in de werkgroep.