Afbeelding
Foto: Marry van Wijk

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Oktober 2020 zal vooral de boeken ingaan als somber, iets te nat en iets te warm. Daarmee is in één zin de afgelopen maand, wat het weer betreft samen te vatten. De zon liet zich nauwelijks zien, er viel net wat meer regen dan anders en vooral de nachten waren warmer dan normaal.

Vooral warme nachten
Normaal is de middagtemperatuur in oktober 14,8°C, dit jaar was dat met 14,9°C nauwelijks anders. De nachten daarentegen waren met 8,1°C bijna anderhalve graad warmer dan 6,7°C waar we recht op hebben. De etmaaltemperatuur was in oktober met 11,4°C ruim een halve graad hoger dan de normale 10,7°C. De uitschieters van de vorige maand waren: 21 oktober met een middagtemperatuur van 20,7°C, met op diezelfde dag een etmaalgemiddelde van 16,1°C. De extremen aan de andere kant luidden 2,9°C op zondag 18 oktober en een dag eerder kwam het etmaal gemiddelde niet hoger dan 7,8°C.

Iets meer regen dan normaal
Tijdens de afgelopen maand viel er 75,8 mm regen per vierkante meter. Dat is een fractie meer dan de 70 mm neerslag die de afgelopen 10 jaar gemiddeld in de tiende maand vielen. Er waren weinig dagen die helemaal droog bleven, namelijk maar zeven. Voor de rekenaars onder ons is het dan een eitje om te concluderen dat het op vierentwintig dagen wel op een moment regende. De eerste dag van de maand viel ook meteen de meeste regen, namelijk 8,7 mm.

De zon deed het rustig aan
De wolken hadden in oktober de overhand. In totaal hadden we zeventien sombere dagen, dat zijn dagen met minder dan 20% van de maximale zonneschijn. Op 20 oktober liet de zon zich zelfs helemaal niet zien. In totaal moesten we genoegen nemen met negenenzestig uur en dertig minuten zonneschijn, terwijl honderdveertien uur de norm is voor oktober. Zondag 11 oktober was ons wat dat betreft nog het best gezind, op die dag scheen de zon namelijk vijf uur en eenenvijftig minuten.

Kort samengevat, was oktober 2020 vooral ’s nachts te warm, viel er net wat meer regen, maar was vooral veel somberder dan normaal.