Afbeelding
Foto: Brugmans

Rabattenbos tussen Babydump en Diependaal

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode – Aan de Nijnselseweg gebeurt op dit moment van alles. Het wegdek wordt vernieuwd, Babydump uitgebreid en tussen dat bedrijf en het Diependaal-pad in wordt ook gewerkt aan een project. Het krijgt landschappelijk een andere invulling.

Vroeger bestond dat gebied uit populieren en een weiland. Die populieren zijn enkele jaren geleden gekapt. Nu wordt, als onderdeel van de nieuwbouw en herinrichting van het terrein, ook dit onderdeel grondig aangepakt. Daartoe heeft projectontwikkelaar Okko in samenwerking met een landschapsarchitect, de gemeente en het Roois Landschap een landschapsinrichtingsplan ontwikkeld waarbij oude structuren in ere worden hersteld.

De locatie is het begin van een historische lijnstructuur. Er hebben al in de 15e eeuw voorpootstroken, in de vorm van rabatten, gelegen. Rabatten zijn langwerpige ophogingen tussen greppels. Op deze ophogingen worden bomen en andere beplanting geplant en de greppels lopen vol met water. Een vorm van bosbouw die veel werd toegepast in natte en moerasachtige gebieden. Deze structuur wordt in ere hersteld, waarbij dit tevens als wateropvangvoorziening dient voor de nieuwbouw. De rabatstructuur is reeds gegraven en zichtbaar. De komende tijd wordt het terrein beplant en kan het gaan groeien en wat verruigen tot een natuurlijk rabattenbos. Aan het begin van het Diependaal-pad staat een informatiebord over deze rabatstructuren met daarop informatie.